16 / 04 / 2024

Bina oturma ruhsatı nasıl alınır?

Bina oturma ruhsatı nasıl alınır?

Bina oturma ruhsatı; ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak tanımlanıyor. Peki, bina oturma ruhsatı nasıl alınır? Bina oturma ruhsatı nereden alınır?



Bina oturma ruhsatı nasıl alınır?


Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belge olarak tanımlanıyor. Bina oturma ruhsatında ruhsat bilgileri, inşaatın bitim tarihi, tapu kaydı, adresi, bağımsız bölümlerin cinsleri, numaraları, arsa payları, metrekareleri, sınıfları, mal sahipleri hakkında bilgiler yer alıyor. 


Bina oturma ruhsatı Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor. Bina oturma ruhsatı alınabilmesi için  inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyeye başvurması gerekiyor.


Genel oturma ruhsatı düzenlenmiş binalardaki bağımsız bölüm sahipleri 3 adet tapu fotokopisi ile Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliğine başvurarak yapı kullanma izni harçlarını emlak vergisi ve katılım paylarını ödeyerek, vergi dairesinden ilişiğini keserek kendi bağımsız bölümü için yapı kullanma izin belgesi alabiliyor. 


Yapı kullanma izni ile ilgili kuruluşlara başvurarak su, elektirik ve telefon abonelikleri de yaptırılabiliyor. Projesine uygun olarak inşa edilmemiş yapılara bina oturma ruhsatı verilmiyor. 


Oturma ruhsatı verilmeyen bir yapıda da yasal olarak oturuma izin verilmiyor. Yapının projesine uygun olarak tekrar yapılması veya yıkılması isteniyor.


Oturma ruhsatı masrafı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön