26 / 04 / 2024

paydaşlığın giderilmesi sulh hukuk mahkemesi

paydaşlığın giderilmesi sulh hukuk mahkemesi

Sulhen giderilemeyen paydaşlığın sona ermesinde paydaşlığın giderilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılabiliyor. Paydaşlığın giderilmesi davası konusu ve paydaşlığın giderilmesi davası dilekçe örneği haberimizin devamında yer alıyor..

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

Paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Paylı mülkiyette bir paydaşın, paydaşlıktan çıkarılması için dava açılabiliyor. Peki, paydaşlıktan çıkarma sebepleri nelerdir?

Ortaklığın giderilmesi davasında nasıl anlaşma yapılmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasında anlaşma yapılmasını kaleme aldı.

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi 2021!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığı bozmak için izale-i şuyu davası açılıyor. Bu dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruluyor. Peki ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi 2021 nasıl hazırlanıyor? İşte tüm merak edilenler...

Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Posta yazarı Tamer Heper '‘Ortaklığın giderilmesi’ talepli bir arsamız var. Uzun zamandır ihtilaflı. Yakınlarda e-Devlet’ten sorguladığımda, şöyle bir ibare yazmışlar: “3402 sayılı kanunun 22’nci maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendi uygulamasına tabidir.” Bu ne demektir?' sorusunu cevapladı.

Ortaklığın giderilmesi davası dilekçesi 2021!

Bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte ortaklığın giderilmesi davası dilekçesi 2021...

Afetlere Hazırlık Yılı'nın bu ay teması, Afet Sigortası oldu!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), maddi varlıklara gelebilecek zararın afet sigortasıyla giderilmesi ve bu şekilde afet etkilerinin azaltılmasını hedefleyerek, "Afetlere Hazırlık Yılı"nın bu ayki temasını "Afet Sigortası" olarak duyurdu...

8 soruda ortaklığın giderilmesi davası!

Hisseli mülkiyete konu olan taşınmaz mallar için hissedarlar ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar? Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır? diyorsanı işte yanıtı...

Tat Towers'ın satışı için dava açıldı!

İstanbul’un en değerli arazilerinden birinde bulunan Tat Towers, miras kavgası nedeniyle 7 yıldır kullanılamıyor. Mirasçılardan Salih Ziya Titiz, diğer mirasçılara, ikiz kulelerdeki mevcut paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi için dava açtı.

Ortaklığın giderilmesi vekalet ücreti 2016!

Ortaklığın giderilmesi davası, paylı mülkiyete sahip olan paydaşlar tarafından taşınmazın satılması için açılıyor. Bu dava sulh hukuk mahkemesinde görülüyor. Peki, ortaklığın giderilmesi vekalet ücreti 2016 ne kadar?

Hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi nasıl olur?

Ortaklığın giderilmesi davası, hisseli taşınmaz mal paydaşları tarafından açılıyor. Bu dava paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi amacıyla açılıyor. Peki, hisseli tapuda ortaklığın giderilmesi nasıl olur?

paydaşlığın giderilmesi sulh hukuk mahkemesi Haberi

paydaşlığın giderilmesi sulh hukuk mahkemesi

Paydaşlığın giderilmesi davası


Medeni Kanun'nun 688.-700. maddelerinde düzenlenen paylı/müşterek 

mülkiyette, birden fazla kişi, fiziki olarak bölünmemiş bir bütünün tamamı üzerinde ve belli paylar oranında maliktir. 


Bu nedenle paylı mülkiyet;

- Sözkonusu bütünün tamamı üzerinde, hiçbir malik adına özgülenmiş bir kısmın/bir bağımsız bölümün mevcut olmaması (MK.689) 


- Mülkün yönetimine ilişkin kararların tabi bulunduğu yasal düzenleme 

(MK.690-691-692), 


- Paylı maldan yararlanma ve kullanmanın tabi bulunduğu hükümler 

(MK.693) 


- Diğer paydaşların önalım hakkı nedeni ile, payın satışı/devri konusunda malikin serbest tasarruf hakkına getirilmiş bulunan kısıtlama (MK.732) 


- Başlangıçta mevcut payların zaman içerisinde veraset ve intikal sonucu bölünerek çoğalması nedeni ile yukarıdaki sorunların artması, ayrıca başlangıçta aynen bölünmesi muhtemelen mümkün olan bütünün (bina/arsa) bu nedenle paydaşlar arasında aynen bölünemez hale gelmesi, 


- Paydaşların ortaklığı sürdürme iradesinin ortadan kalkması sonucu, 

neticesi önceden kestirilemeyecek olan bir ortaklığın...