25 / 04 / 2024

tapuda gedik hakkı

tapuda gedik hakkı

Gedik hakkı, örfü belde ile aynı anlamı taşıyor. Bugünkü üst hakkı olan gedik ile taşınmaz maliki arazisinde yapı yapmak veya mevcut bir yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkı kurabiliyor...

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Tapuda yeni dönem! Noterden gayrimenkul satışı nasıl yapılacak? Hangi belgeler gerekli? İşte 6 maddede merak edilenler..

Taşınmaz satış sözleşmeleri, 4 Temmuz tarihi itibarıyla Noterler tarafından da yapılacak. Tapuda yeni dönem resmen başlıyor. İşte 6 maddede noterden gayrimenkul satışı hakkında merak edilenler!

Hisseli mülkiyette satış nasıl yapılır? Satışa itiraz hakkı var mı?

Hisseli tapuda elbirliği mülkiyet ve paylı mülkiyet hakları ve farkları neler? Satış durumunda nasıl bir yol izlenir? Hisseli tapu alırken ya da satarken nelere dikkat edilmeli? İtiraz hakkı var mı?

Hisseli tapuda kullanım hakkı! Miras payının kardeşe devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu kullanım hakkı pek çok vatandaşın kafasını kurcalayan konulardan biridir. Bunun dışında devir işlemi de merak edilmektedir. İşte Hisseli tapuya dair merak edilenler!

Tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur?

İfrazın kelime anlamı ayırmak olarak biliniyor. Tapu kütüğünde büyük boyutlardaki parsellerin başvuru üzerine tek tapu altındayken bölünmesi işlemidir. Peki, tapuda ifraz işlemleri nasıl yapılır? İfraz işlemi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?

Tapuda tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması ifraz olarak ifade ediliyor. Peki, Tapuda ifraz nasıl olur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?

Şufa hakkı, taşınmazı öncelikle satın alma hakkı oluyor. Bu hakkını kullanmak isteyenler "Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...

Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?

Gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını satabildiği gibi bedelsiz olarak bağışlama hakkına da sahip oluyor. Peki, tapu bağışı iptal edilir mi? Tapuda bağış bozulur mu?

Şile'de tapuda rüşvet iddialarına soruşturma açıldı!

Şile Cumhuriyet Başsavcılığı tapuda rüşvet yapıldığını öne sürerek soruşturma başlattı. Yapılan soruşturmada 87 kişi hakkında gözaltı kararı aldı.

Kardeşler devredilmiş gayrimenkulde hak iddia edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının evini kendisine sattığını belirten okuyucu, tapuda intifa hakkı sahibinin babası, malikin kendisinin olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının vefatı dairenin mülkiyetinin kendisine geçip geçmeyeceğini sordu. 

Kardeşler mirastaki saklı pay hakkı için dava açabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamdan para karşılığı daire aldım ve tapuda da gözüküyor. Babam vefat ettikten sonra kardeşlerim mahkemeye verdi, mahkeme de onayladı. Böyle bir adalet var mı? Kardeşlerimin böyle bir hakları var mı? Burada hakkım nedir?' sorusunu cevapladı.

Tapuda harç oranları düşürülecek!

Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun kapsamında tapuda harç oranlarının düşürülmesi planlanıyor.

Aile konutunda borçsuz eşe itiraz hakkı verildi! 

Aile konutu olan bir taşınmazın tapuda sahibi olarak görünen eş, diğer eşin onayını almadan satış yapamıyor. Fakat aynı konut hacizle satılmak istendiğinde borçlu olmayan eşin bunu engelleme ya da satışı iptal ettirme fırsatı yoktu. Anayasa Mahkemesi borçsuz eşe itiraz hakkı tanıdı.

tapuda gedik hakkı Haberi

tapuda gedik hakkı

Gedik hakkı nedir?

Gedik hakkı, kelime anlamı olarak örfü belde ile aynı anlamı taşıyor. Tapuda gedik hakkı; Bir başkasına ait arsa üzerinde bina yapma, diğer ifade ile bugünkü üst hakkı olarak karşımıza çıkıyor.


Medeni Kanun’un kabülünden sonra örfü beldeler tapu kütüğüne tescil edilmeye başlanmıştır. İmar Kanununda ise gedik hakkı (örfü belde, paftos) ile ilgili esaslar Geçici Madde 5'te yer alıyor.


Örfü belde, paftos:

Belediye hudutları ve mücavir sahalar içinde veya dışında bulunan gedik ve zeminler (örfü belde-paftos) tamamen yıkılıp yok olarak (müntafi ve münhedim) varlıklarını kaybedip, kaybetmediklerine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine göre tasfiye olunurlar.


Tasfiyeye tabi tutulan taşınmaz mallardaki zemin hakları bedele çevrilmiştir.


Zemin hakkı bedeli, ait olduğu taşınmaz malın zemine ait son emlak vergi değerinin 1/5'idir. Bu şekilde belirlenecek zemin hakkı bedeli, tapu idaresince...