20 / 04 / 2024

Türkiyenin milli parkları

Türkiyenin milli parkları

Ulusal park olarak da bilinen milli park nedir, milli parklarımızı korumak neden önemlidir? Detayları haberimizde...

TAGEM Genel Müdürü Türker: ‘Milli güvenlikten daha önemli bir konu varsa o da gıda konusu!’

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Metin Türker, gıda alanında yaşanan sorunlara yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türker, “Gıda konusu artık milli güvenlikten daha önemli duruma geldi” ifadelerini kullandı.

Sadece 20 gün yaşıyor! Bu çiçeği koparmanın cezası 244 bin TL! 

Siirt Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre endemik bir bitki türü olan ters laleyi koparanlara 244 bin 315 TL lira ceza uygulanacak. 

Türkiyenin en çok satan otomobilinden flaş haber! Egea tamamen değişiyor!

Tofaş bünyesindeki Türkiye’nin en çok satan otomobili Fiat Egea’dan çok önemli bir haber geldi. İtalyan otomobil devi Fiat’ın CEO'su Olivier François, Tofaş tarafından üretilen ve Türkiye'de Egea, Avrupa'da ise Tipo ismi ile satılan otomobilin yeni neslinde değişiklik olacağını bildirdi.

Ukrayna Donanması’na Türk gemisi

Ukrayna ile 2020 yılında yapılan anlaşma gereği MİLGEM’in Ada sınıfı korvetinin ilki dün itibariyle suya indirildi. Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska’nın yanı sıra iki ülkeden askeri yetkililer katıldı.

Sit alanları ve milli parklar imara açılıyor mu?

Milletvekilleri tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan yasa teklifine göre milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal SİT ve sulak alanlarda, Turizm Bakanlığı’nın onayı ile 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri de dahil turistik tesisler yapılabilecek.

Mekan Emlak Gayrimenkul bayilik ve Franchise hizmetini büyütüyor!

Türkiyenin yerli ve milli emlak markası olama yolunda emin adımlarla ilerleyen Mekan Gayrimenkul,  ülke genelinde danışmanlara bayilik ve franchise vermeye devam ediyor. 

Alpiş Group'tan Milli Dayanışma Kampanyası’na 100 bin TL'lik destek!

İnşaat sektöründe faaliyet bulunan Alpiş Group, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” Milli Dayanışma Kampanyası’na 100 bin TL ile destek verdi.

TÜRKLİM, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ödenen kira bedellerini yeniden belirleyecek! 

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Genç, koronavirüs önlemleri kapsamında limanların maliyetlerinin azaltılması için, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ödenen kira bedellerinin yeniden belirleneceğini söyledi...

Tabiat parkı ve milli parklar artık 20 yıllığına kiralanabilecek!

Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamulaştırma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, tabiat parkı ve milli parklarda 29 yıl süreyle yatırımcılara kiraya verilen alanların kira süreleri 20 yıl olarak yeniden düzenlendi.

Tabiat parkı ve milli parklar 20 yıldan uzun kiralanamayacak!

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, tabiat parkı ve milli parkların yatırımcılara kiralanma süreleri sözleşme düzenlendikten itibaren 20 yılı geçmeyecek...

Türkiye'de 3,2 milyon hektar alana "özel statülü" koruma!

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün doğal güzellikleri koruma faaliyetleri kapsamında Türkiye'de 3 milyon 211 bin hektar alanda koruma çalışmaları yapılıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü kapatılıyor!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kapatılıyor. 

Milli Parklar satılacak mı?

Türkiye'deki 44 milli parkın özelleştirilmesi gündemdeyken Tarın ve Orman Bakanlığı bu konudaki sessizliğini soruyor. 

Türkiyenin milli parkları Haberi

Türkiyenin milli parkları

Milli park nedir?

Ulusal park olarak da denen milli parklarımız ile ilgili hususlar 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 2. maddesinde ele alınmıştır. Buna göre milli park nedir kısaca tanımlamak gerekirse;


"Milli park, bilimsel ve estetik bakımdan, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır."


Türkiye'de 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen 6831 sayılı Orman Kanununun 25. maddesinde "VI. Milli parklar:" başlığı altında söz konusu husus ilk kez yasal olarak ele alınmıştır.


Madde 25: "Orman Genel Müdürlüğü; mevkii ve özelliği dolayısıyla lüzum göreceği ormanları ve orman rejimine giren sahaları; bilim ve fennin istifadesine tahsis etmek, tabiatı muhafaza etmek, yurdun güzelliğini sağlamak, toplumun çeşitli spor ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamak, turistik hareketlere imkan vermek maksadıyla,...