27 / 04 / 2024

Gürsel Tekin: Deprem vergileri ve toplanma alanları araştırılsın!

Gürsel Tekin: Deprem vergileri ve toplanma alanları araştırılsın!

Meclis'te düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Deprem vergileri ve toplanma alanları araştırılsın" dedi.



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "1999 yılından itibaren toplanan vergiler, deprem toplanma alanları kime peşkeş çekilmiştir araştıralım, soruşturalım.'' şeklinde konuştu.

Tekin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, depremle ilgili önlemler ile imar uygulamaları konusunda değerlendirmeler yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 17 Ağustos depreminden sonra ülkede hem maddi hem manevi büyük hasar yaşandığını anlatan Tekin, deprem sonrası Ulusal Deprem Konseyi oluşturulduğunu, deprem vergisi toplanmaya başlandığını ve acil toplanma alanlarıyla ilgili bir düzenleme yapıldığını hatırlattı.

"Konseyin ortadan kaldırıldığını, toplanan vergilerin nereye harcandığının bilinmediğini ve acil toplanma alanlarının rant amaçlı kullanıldığını" iddia eden Tekin, özellikle İstanbul'da sonradan inşa edilen büyük AVM'lerin tamamının deprem toplanma alanlarına yapıldığını anlattı.

FETÖ'yle ilgili tartışmaların sürdüğünü anlatan Tekin, elindeki fotoğrafı gösterip, "FETÖ'nün gazetesinin yerinin bir deprem toplanma alanı olduğunu biliyor muydunuz?" dedi.

İstanbul'daki toplanma alanlarının tamamının imar uygulamasıyla satışı ve deprem vergilerinden 80 milyar dolarlık gelir elde edileceğini hesapladığını söyleyen Tekin, "Kime gitti bunlar? FETÖ'ye o arsayı verenlerle ilgili, imar uygulamasını yapanla ilgili bir soruşturma açıldı mı? Açılmadı. Ben bunlara dava açtığım için bana dava açıldı. Türkiye'de gelinen durum bu." dedi.

Sayıştay raporlarına göre, devlet kurumlarının yapı stoklarının sağlamlığı hakkında yaptığı tespitlerin ortada olmadığını iddia eden Tekin, "Burada bile yolsuzluk, arsızlık varsa pes doğrusu. Görevine el çektirilen Sayıştay Başkan Yardımcısına sorun da neler olduğunu size anlatsın." sözlerine ekledi.

Deprem konusunda parti ayrımı olmaksızın bütün yöneticilerin sorumluluğu olduğundan anlatan Tekin, "1999 yılından itibaren toplanan vergiler, deprem toplanma alanları kime peşkeş çekilmiştir araştıralım, soruşturalım. Mümkünse bu AVM'lere yaratılan bu rantların önemli bir kısmını devletin kasasına yatıralım. Allah göstermesin, yarın yaşanan bir acıda hiç olmazsa merhem olsun. Aksi takdirde her depremden sonra hiçbir şey olmamış gibi davranmak vicdanlı bir iş değildir." açıklamasında bulundu.

Bir basın mensubunun belediyelerle ilgili yasa hazırlığıyla ilgili sorusu üzerine Tekin, söz konusu düzenleme kapsamında ikinci bir imar affı getirileceğini iddia etti. Tekin, İstanbul'da sadece mezarlıklar ve askeri alanların yeşil olduğunu; askeri alanların yavaş yavaş imara açılmaya başlandığını anlattı.

Vatandaşların depreme dayanıklı olmayan konutlarını yenilemesi amacıyla emsal artışı ihtiyacı olduğundan bahseden Tekin, vatandaşa tanınmayan bu fırsatın AVM sahipleri ve beton lobilerine tanındığını anlattı.

Tekin, İstanbul ve Ankara'daki yüksek binalar ve kulelerin sahiplerinin siyasiler veya yakınları olduğundan bahsetti.

Deprem vergileri kalem kalem nereye harcandı?

İstanbul toplanma alanları listesi 2020!

 


 


Geri Dön