29 / 03 / 2024

GYO'larda yüzde 20 vergi avantajı kalkıyor!

GYO'larda yüzde 20 vergi avantajı kalkıyor!

GYO'ların ortağı bulunan gerçek kişilere dağıtılan kâr paylarından yüzde 15 oranındaki gelir vergisi stopajı alınmıyor. Taptıkları tüm işlemler damga vergisinden muaf tutuluyor.Vergi muafiyetini kaldırmadaki temel hedef ise sektörün cazibesini bir ölçüde




GYO'ların ortağı bulunan gerçek kişilere dağıtılan kâr paylarından yüzde 15 oranındaki gelir vergisi stopajı alınmıyor. Ayrıca, yaptıkları tüm işlemler damga vergisinden muaf tutuluyor. Edinilen bilgiye göre gerçek kişi ortaklara sağlanan, dağıtılan kârdan yüzde 15 oranındaki gelir vergisi stopajı istisnası devam edecek. 

Konuşulanlara göre diğer menkul kıymet yatırım ortaklıklarında da bu istisna uygulandığı için kaldırılması şimdilik gündemde değil. 

Kurumlar vergisi muafiyetini kaldırmadaki temel hedef ise sektörün cazibesini bir ölçüde azaltabilmek. 


SİSTEM SADECE LÜKS KONUTLAR İÇİN KULLANILDI 

Maliye kaynaklan, bu düzenlemenin gayrimenkul sektörüne küçük tasarruf sahiplerinin yatınm yapması ve sektöre kaynak yaratılmasını amaçladığını belirttiler. 


Kaynaklar, esas olarak büyük alışveriş merkezleri, otel ve turizm s kompleksleri gibi yatırımlar için düşünülen sistemin giderek sadece lüks konut projeleri için kullanılmaya başlandığını, her müteahhitlik firmasının vergiden kurtulmak için kendi GYO'sunu kurup lüks konut projelerine girdiğini ifade Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 'tehlikeli' olarak ifade ettiği inşaattaki büyümenin önüne ilk set Gelir Vergisi Kanun Tasarısı'ndan geldi. 


GYO'lara k m j sağlanan yüzde 20'lik kurumlar vergisi muafiyeti Hf kaldırılıyor aşbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, inşaattan sanayiye dönülmesi gerektiğine ilişkin :fj sözlerinin altından vergi sürprizi çıktı. Meclis'te, bayram tatilinden sonra görüşmelerine başlanacak Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile inşaat sektörünün cazibesini azaltmak için Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına (GYO) sağlanan yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılması gündemde. 


Gayrimenkul sektörü, 1 milyona ulaşan stoku eritmek için yeni uygulamaya konulan 150 metrekarenin altındaki lüks konutlarda yüzde 8-18 oranındaki KDV'nin indirilmesini beklerken, sektörün vergi yükünde artış sinyalleri gelmeye başladı. 


EKK'DA GÜNDEME GETİRİLDİ 

TBMM'de bayram tatilinden sonra önce alt komisyonda, bütçe görüşmelerinin ardından da üst komisyonda görüşülmesi planlanan Plan Bütçe Komisyonu gündemindeki Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile GYO'lara sağlanan yüzde 20 oranındaki kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılması gündeme geldi. Konunun Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda da ele alındığı öğrenildi. GYO'ların kurumlar vergisi muafiyetinin kaldırılmasıyla gayrimenkul şirketlerinin elde edeceği kazançlardan yüzde 20 oranında kurumlar vergisi alınmaya başlanacak. Bu da inşaat sektörünün cazibesinin önemli ölçüde azalması anlamına geliyor. 

Habertürk


Geri Dön