19 / 04 / 2024

Hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir?

Hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki, hangi durumlarda emlak vergisi ödenmeyebilir?



Taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemek ile yükümlü olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun esasları doğrultusunda ödeniyor. 


Emlak vergisi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan emlak vergisinin ikinci ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. Peki, hangi durumlarda vergi ödenmez?


Hangi durumlarda emlak vergisi ödenmez?

Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri; Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları;Engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ve gaziler emlak vergisi ödemiyor. Ancak, vergi muafiyeti için bu kimselerin belediyeye giderek bildirimde bulunmaları gerekiyor. Aksi halde muafiyet bildiriminde bulunmayan kimseler mükellef olarak görünüyor.


Geçmişe dönük emlak vergisi iadesi..

Muaf olunduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi belediyeye müracaat edilerek geri alınabiliyor.  Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor.


Buna göre bu seneden itibaren 2009'a kadar bilmeden ödenen Emlak vergisinin geriye dönük iadeleri alınabiliyor.

Emlak vergisi için beyanname ne zaman verilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön