04 / 05 / 2024

Hangi YHT hattı ne zaman açılacak? Ulaştırma Bakanı açıkladı!

Hangi YHT hattı ne zaman açılacak? Ulaştırma Bakanı açıkladı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çalışmaların hız kesmeden devam ettiği hızlı tren hatlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Peki hangi yüksek hızlı tren hattı ne zaman açılacak? İşte detaylar...



Yaptığı açıklamada Türkiye'den Çin'e giden ilk ihracat treninin 4 Aralık 2020'de mega kent  İstanbul'dan hareket ettiğini dile getiren Bakan Karaismailoğlu şöyle konuştu:

"2020 yılında 34,55 milyon tonluk yük taşıma miktarını 2021 yılı sonu itibarıyla 38,16 milyon tona ulaştırdık. 2003 yılında demir yollarının yüzde 33 olan yatırımdaki payını yüzde 48'e çıkardık. Tabii bununla da yetinmeyecek demir yolu yatırım payını 2023 yılında yüzde 63'e yükselteceğiz. Bu hatlardan Ankara-Sivas YHT hattının altyapı yapım çalışmalarında yüzde 99 fiziki ilerleme sağladık. Proje tamamlandığında Ankara-Sivas arasındaki demir yolu seyahat süresi 12 saatten 2 saate düşecek. Ayrıca Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattı'mızla 1,5 milyon Kayserili vatandaşımızı da YHT hattına dahil ediyoruz. İç Anadolu'nun önemli ticaret merkezlerinden Kayseri de YHT seferberliğinden payına düşeni alacak."

Hangi YHT hattı ne zaman açılacak? Ulaştırma Bakanı açıkladı!

- Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'nda son durum ne?

Bakan Karaismailoğlu, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı'nın başka bir önemli proje olduğuna değinerek, "Altyapı çalışmalarında yüzde 52,4 fiziksel ilerleme kaydettik. Bu proje ile Ankara-İzmir arasında 14 saat olan demir yolu seyahat süresini 3,5 saate düşüreceğiz. Bittiğinde 525 kilometrelik mesafede yılda yaklaşık 13,5 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşınmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Yaptığı açıklamada Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresinin ise 6,5 saatten 2 saat 20 dakikaya ineceğini kaydeden Adil Karaismailoğlu şunları dile getirdi:

"Yine yapım çalışmaları başarıyla devam eden Bursa-Yenişehir-Osmaneli-Balıkesir hızlı tren hattı altyapı çalışmalarında yüzde 78 ilerleme sağladık. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı çalışmaları kapsamında altyapı yapım çalışmalarında yüzde 84 fiziki ilerleme sağladık. Hattın açılmasıyla yaklaşık 6 saat olan Konya-Adana arası 2 saat 20 dakikaya düşecek. Toplam 192 kilometre uzunluğundaki Aksaray-Ulukışla-Yenice Hızlı Tren Projesi çalışmalarımız devam ediyor. Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı'nın 2024'te açılması için hummalı bir çalışma yapıyoruz."

Ankara-İzmir YHT Hattı'nda çalışmalar hızlanıyor!


Geri Dön