29 / 03 / 2024

Harabeye dönüşen mahallede tek başına yaşam! 

Harabeye dönüşen mahallede tek başına yaşam! 

Gaziantep’te bir çift, bir kısmı su altında kalan diğer kısmı ise yıkılarak harabeye dönüşen Kaşyolu Mahallesi'nde tek başlarına yaşıyor.



Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinin 17 kilometre güneyindeki Sacır Suyu üzerinde yapılan ve bu yıl Aralık ayında su tutumunun yapıldığı Doğanpınar Barajı'nın su seviyesinin yükselmesinin ardından bir kısmının sular altında kalmasının ardından tamamen boşaltılan Kaşyolu Mahallesi'nde sadece Fatma ve Halaf Kanuşağı çifti, mahallede yalnız kaldı. 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, evi sular altında kalması an meselesi olan çift, bir kısmı su altında kalan diğer kısmı da yıkılan mahallede yaşam sürüyor. DSİ tarafından yapımına 2013 yılında başlanılan ve bölgedeki 16 mahallenin arazilerinin sulanacağı Doğanpınar Barajı'nda Aralık ayında su tutumuna başlanıldı. Kış aylarında yağışın bol olmasıyla birlikte baraj seviyesinde yükselme oldu. 80 bin dekar arazinin sulanmasının sağlanacağı barajın su seviyesinin yükselmesiyle bölgedeki 3 mahalle boşaltıldı. Boşaltılan Kaşyolu Mahallesi'ndeki evlerin bir kısmı su altında kalırken, diğer kısmının ise yıkımı gerçekleştirildi. Terk edilen mahalle martı ve karabatakların yuvası haline gelirken, mahallede yaşayanlar ise verilen istimlak bedelleri ile devletin barajın yakınında gösterdiği arazilerde yeni yaptıkları evlerine yerleşti.

Harabe ve viran bir görünüme sahip mahallede yaşayan Fatma ve Halaf Konuşağı çifti ise taşan baraj sularının kapılarına dayanmasına rağmen mahalleyi terk edemedi. Halaf Konuşağı'nın 7 kız kardeşi de babalarından kalan arazinin istimlak edilmesi nedeniyle ödenecek paradan pay istedi. Kardeşleri ile istimlak bedeli nedeniyle mahkemelik olan Halaf Konuşağı, 2 yıldır süren mahkemenin sonuçlanmaması nedeniyle parayı alamadı. İstimlak bedelini alamadığı için yeni bir ev yapamayan çift, evlerinin her an su altında kalma riskine rağmen mahallede tek başına yaşıyor.


Geri Dön