25 / 04 / 2024

Havaray Maltepe!

Havaray Maltepe!

Havaray Maltepe Başıbüyük hattı 3,6 kilometre, Kartal D100 havaray hattı 3 kilometre, Sabiha Gökçen Formula havaray hattı 7,7 kilometre hat uzunluğu ile Anadolu Yakası'na yapılacak...





Havaray Maltepe!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi havaray sistemleri için büyük bir yatırım planlıyor. İstanbul'da yapılması planlanan ve şu anda etüt aşamasında bulunan havaray sistemlerinin toplam 47,8 kilometrelik hat uzunluğuna sahip olacağı belirtiliyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi havaray projesi için İstanbul'un 8 ayrı noktasında yatırıma hazırlanıyor. Bu noktalar; Beyoğlu-Şişli, Zincirlikuyu-Sarıyer, 4.Levent-Levent, Ataşehir-Ümraniye, Sefaköy-Havaalanı, havaray Maltepe-Başıbüyük, Kartal-D100 ve Sabiha Gökçen-Formula olarak belirlendi.


Beyoğlu Şişli havaray hattının uzunluğu 5,8 kilometre olarak tasarlanıyor ve bu hattın saatte 9 bin ila 33 bin kişiyi taşıması öngörülüyor. Zincirlikuyu Sarıyer havaray hattının uzunluğu 4,5 kilometre, 4. Levent Levent havaray hattı 5,5 kilometre, Ataşehir Ümraniye havaray hattı 10,5 kilometre, Sefaköy Havaalanı havaray hattı 7,2 kilometre olacak ve saatte 9 bin ila 33 bin yolcu taşıma kapasiteli olarak hizmet verecek.

Havaray Maltepe Başıbüyük hattı 3,6 kilometre, Kartal D100 havaray hattı 3 kilometre ve son olarak Sabiha Gökçen Formula havaray hattı 7,7 kilometre hat uzunluğu ile saatte 9 bin ila 33 bin kişiyi taşıyacak şekilde tasarlanıyor.


İlk aşamada gerçekleştirilmesi planlanan Bostancı Ataşehir Ümraniye hattı yapım ihalesinin finansman modeli ile ilgili çalışmalara başlandı. Gerekli onayların alınmasından sonra bu yılın ikinci yarısında ihale ilanı yapılarak firmalardan teklif istenecek. Etüt proje çalışmaları tamamlanan projenin yaklaşık 772.3 milyon TL’ye mal olması bekleniyor.


Finans Merkezi’ni D-100 Karayolu, Kadıköy Kartal Metro Hattı,  Marmaray  ve Üsküdar Ümraniye Çekmeköy Metro Hattı ile birleştirmek üzere planlanan havarayın, Bostancı Kozyatağı Ataşehir Ümraniye Çakmak güzergahında yapılması hedefleniyor. Yetkililer, diğer havaray hatlarının ise etüt aşamasında olduğunu ve bunlarla ilgili çalışmalara ise önümüzdeki günlerde başlanacağını belirtiyorlar.


Bu hatların, araçlarla birlikte kilometre maliyeti, 25 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Havaray ile günde ortalama 40-50 bin yolcu taşınması planlanıyor. Etüt aşamasında olan havaray projeleri şöyle belirlendi:


- Şişli (Zincirlikuyu) – Beşiktaş – Sarıyer (Rumeli Hisar Üstü) – (4.5 kilometre uzunluğunda)

- Kartal -D-100 (3 kilometre uzunluğunda)

- Beyoğlu – Şişhane (5,5 kilometre uzunluğunda )

- Sabiha Gökçen Havalimanı – Formula (7,7 kilometre uzunluğunda)

- Maltepe – Başıbüyük (3,6 kilometre uzunluğunda)

- 4. Levent – Gültepe – Çeliktepe – Levent (5,5 kilometre uzunluğunda)

- Sefaköy – Kuyumcukent – Havaalanı (7,2 kilometre uzunluğunda)



Havaray güzergahları!
Ümraniye Ataşehir havaray!
4. Levent havaray hattı!
Havaray projesi!
Havaray Kartal!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön