25 / 04 / 2024

Her 4 kişiden 1'i evdeki gürültüden rahatsız!

Her 4 kişiden 1'i evdeki gürültüden rahatsız!

Isı yalıtımcılarının yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 251 evlerindeki gürültüden rahatsız. Ankete göre en çok şikayet ise komşu dairelerden gelen konuşma, su ve kapı seslerinden geliyor...



Isı yalıtımcılarının yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 251 evlerindeki gürültüden rahatsız. Ankete göre en çok şikayet ise komşu dairelerden gelen konuşma, su ve kapı seslerinden geliyor. 


TÜRKİYE'DE Yalıtım konulu araştırma her dört kişiden birinin evindeki gürültüden rahatsız olduğunu ortaya koydu. Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı ve Eryap CEO'su Emrullah Eruslu araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'de yalıtım denince akla ısı ya da su yalıtımı geliyor. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye'de her dört kişiden biri evinde 'ses kirliliği ve gürültü' problemi yaşıyor. Araştırmaya katılanlann yüzde 62'si gürültünün kaynağını sokaktan gelen sesler olarak belirtirken, yüzde 24'ü komşu daireden gelen konuşma seslerinden, yüzde 23'ü komşusunun dairesinden gelen su, kapı açma-kapama seslerinden, yüzde 13.6'sı binanın içinden gelen asansör, elektrik düğmesi, dış kapı açma-kapama seslerinden ve yüzde 12'si ise kendi dairesi içindeki seslerden rahatsız olduğunu ifade etti" dedi. 


Tas yünü çözüm olabilir Gürültünün insan sağlığına olan olumsuz etkileri hakkında da bilgi veren Eruslu şunları söyledi: "İnsan vücudunda kas gerilmeleri , stres, dolaşım bozuklukları gibi çeşitli fizyolojik sorunlara neden olan yapı kaynaklı ses kirliliği problemi, taş yünü gibi doğru malzemelerin kullanımı ile bertaraf edilebilir. Dış cephe, duvar, döşeme, çatı, kapı, pencere ve tesisat elemanlannda yalıtım önemli rol oynuyor. Doğru malzeme ve uygulamalar ile yangına karşı dirençli yapılar inşa etmek mümkün. Kentsel dönüşümle birlikte sadece görsel binalar inşa etmeyi değil, ekonomik ömrü yüzyıl mertebesinde olan, enerjiden tasarruf eden ve güvenilir yaşam alanları sunan binalar amaçlanmalıdır." 


Star Gazetesi 


Geri Dön