23 / 04 / 2024

Her isteyen konkordato ilan edemeyecek!

Her isteyen konkordato ilan edemeyecek!

Balıkesir SMMMO Başkanı Metin Yalçın, son dönemde ülke gündeminde yerini koruyan konkordato ile ilgili açıklamalarda bulundu.



Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Metin Yalçın, son dönemde ülke gündeminde yerini koruyan konkordato ile ilgili konuştu.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, bundan sonra her isteyenin konkordato ilan edemeyeceğini belirten Yalçın, konkordato ilan etmek için gerekli işlemlerin yerine getirilmesinin şart olduğunu açıkladı.

Kamu Gözetim Kurumu’ndan bağımsız denetçi unvanı alan serbest muhasebeci ve yeminli mali müşavirlerin konkordato komiseri olabileceğini belirten Yalçın, konu ile ilgili olarak, şu ifadeleri kullandı:

“19 Aralık günü yayınlanan Resmi Gazetede şirketlerin konkordato projelerinin hazırlanması ve konkordato için mahkemeye başvurmadan önce Bağımsız Kamu Gözetim Kurumu’ndan yetki almış, Bağımsız Denetim Şirketleri tarafından mali tabloların denetlenmesi uygulaması geldi ve bu denetlenen mali tabloya göre sunulan projeye ‘makul güvence raporu’ verilmesi istenmiş. Yani bilançoyu kapan mahkemeye gidip ben şu şu koşullarda yapılanmak istiyorum ya da konkordato talep ediyorum diyemeyecek. Önce bir bağımsız denetim şirketinden makul güvence almaya çalışacak. Bu makul güvence raporunu alan kurumlar mahkemeye başvurabilecek. Ayrıca Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerden Kamu Gözetim Kurumundan bağımsız denetçi unvanı alanlar konkordato komiseri görevi yapabilecekler. Daha önceki yönetmelikte sertifikasyon koşuluyla Serbest Muhasebeci ve Yeminli Mali Müşavirlerden bir heyete katılım oluyordu. O sertifikasyon koşulu yerine Kamu Gözetim Kurumundan bağımsız denetçilik belgesi sahibi olmak geldi.”
 


Geri Dön