17 / 04 / 2024

Kimler konkordato ilan edebilir?

Kimler konkordato ilan edebilir?

Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda varılan anlaşma olan konkordatoyu kimler talep edebilir? Kimler konkordato ilan edebilir?



Konkordato, bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma oluyor. 

Kimler konkordato ilan edebilir?

Konkordato kendi kusuru olmaksızın mali durumu bozulmuş olan dürüst borçluların tümü konkordato ilan edebiliyor. Konkordato ilanı için öncelikle bir dilekçe ve diğer gerekli belgelerle ilgili mahkemeye müracaat edilmesi gerekiyor.

Konkordatoda borçlu alacaklılarının en az 3'te 2'si ile bir anlaşma yapıyor. Burada alacaklılar, alacaklılarının bir kısmından feragat ediyor.

Borçlu bu konkordato anlaşmasını yaptıktan sonra ilgili ticaret mahkemesinden bu kararı tasdik ettirerek kesinleştirmiş oluyor. Borçlu, konkordato ile varılan anlaşma gereği, borçlarının belirli bir kısmını ödeyerek tüm borçlarından kurtulabiliyor.

Konkordato talebine eklenecek belgeler


a) Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, bu kapsamda alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını, ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağını gösteren konkordato ön projesi. 

b) Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler; borçlu defter tutmaya mecbur kişilerden ise Türk Ticaret Kanununa göre hazırlanan son bilanço, gelir tablosu, nakit akım tablosu, hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilançolar, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri, borçlunun malî durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler, maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler, tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler. 

c) Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste. 

d) Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo. 

e) Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları.


Konkordato ile iflas ertelemenin arasındaki fark ne?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön