25 / 04 / 2024

Hıdiv Kasrı restorasyonu için Ekrem İmamoğlu'na prens ve prensesten mektup!

Hıdiv Kasrı restorasyonu için Ekrem İmamoğlu'na prens ve prensesten mektup!

İstanbul'un en nadide eserlerinden olan Çubuklu'daki Hıdiv Kasrı'nda yapılan restorasyon çalışmaları tartışma yaratmıştı. Hıdiv Kasrı'nı yaptıran Abbas Hilmi'nin birinci derecede torunları İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Hıdiv Kasrı'nın aslına uygun restore edilmesini talep etti.



İstanbul'un en nadide eserlerinden olan Çubuklu'daki Hıp Kasrı'nda yapılan restorasyon çalışmaları tartışmalara sebep olmuştu. 

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre; Hıp Kasrı'nı yaptıran Mısır'ın son hıpi (valisi) Abbas Hilmi'nin birinci derecede torunları olan Prens Abbas Hilmi Moneim ve kız kardeşi Prenses İkbal Saviç Moneim, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na mektup yazdı. 

1907 yılında, Mısır'ın son hıpi (valisi) Abbas Hilmi tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye inşa ettirilen kasrın restorasyonu sırasında mahzenden toprak yığınlarının çıkarılması tartışılmış, restorasyonu sürdüren İBB de projenin nasıl devam edeceğiyle ilgili yeni kararların alınması için çalışmalara ara vermişti. 

Hıdiv Kasrı restorasyonu için Ekrem İmamoğlu na prens ve prensesten mektup!

Hıp Kasrı’nı inşa ettiren Abbas Hilmi’nin birinci derece torunları, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na bir mektup göndererek kasrın aslına uygun olarak yenilenmesini ve korunmasını talep etti. Mısır'ın son hıpi Abbas Hilmi’nin büyükbabasıyla aynı adı taşıyan torunu Prens Abbas Hilmi Moneim ve kız kardeşi Prenses İkbal Saviç Moneim, kaleme aldıkları mektupta Ekrem İmamoğlu'na şunları söyledi: 

'BÜYÜKBABAMIZIN İSTANBUL'A KÜLTÜREL YADİGARI'

"Sayın Başkan... Size bu mektubu Mısır'ın son hıpi Abbas Hilmi’nin birinci derece torunları olarak, Çubuklu'da büyükbabamız tarafından yaptırılan Hıp Kasrı'nda yaşanan ve basına da yansıyan son gelişmeler hakkındaki düşüncelerimizi aksettirmek için yazıyoruz. Mısır tahtını Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'na sadık kaldığı için kaybeden büyükbabamızın iktidar döneminde İstanbul'un müstesna bir mevkiinde Art Nouveu üslubunda inşa ettirdiği ve daha sonra sürgün günlerinin bir kısmını geçirdiği Hıp Kasrı'nın önemi ve özellikleri yüksek malumunuzdur.

Binanın bodrum katında başlatılan ve basında 'Hıp Kasrı'nın altını oydular' gibi başlıklarla çıkan haberde sözü edilen çalışmanın böyle bir maksatla değil, 1980'li yıllardan sonra içerisine toprak doldurularak kaybolmalarına sebebiyet verilen eski ve orijinal mahzenlerin yeniden ortaya çıkartılmaları için yapıldığı ailemiz tarafından bilinmektedir.

Büyükbabamızın İstanbul'a zarif ve emsalsiz bir kültürel yadigarı olan Hıp Kasrı'ndaki restitüsyon ve restorasyon çalışmalarının mimari kurallara titizlikle uygun şekilde ve binanın asli kimliğine zarar vermeyecek şekilde yapılacağı konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğinize emin bulunarak size ailemizin selam ve saygılarını gönderiyoruz"

NESLİŞAH SULTAN’IN DA ÇOCUKLARI

Hıp Kasrı'nı yaptıran Mısır'ın son hıpi Abbas Hilmi'nin torunları, aynı zamanda da son Osmanlı padişahı Vahdettin'in torunu Neslişah Sultan'ın çocukları olan Prens Abbas Hilmi Moneim ve Prenses İkbal Saviç Moneim'in mektubunu alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, prens ve prensesle iletişime geçip çalışmalara ilişkin bilgi vermek ve görüş alışverişinde bulunmak için adım attı.

Yedikule Hisarı restore edilecek!


Geri Dön