19 / 04 / 2024

Hikmet Sami Türk'ten Kanal İstanbul açıklaması!

Hikmet Sami Türk'ten Kanal İstanbul açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Kanal İstanbul Projesini” gerçekleştirmek için adımlarını hızlı bir şekilde atacaklarını belirtti. Devlet, Milli Savunma ve Adalet eski Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Rahmi Turan bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesini kaleme aldı. 

İşte Rahmi Turan'ın o yazısı...

Devlet “Kanal İstanbul” diye tutturdu… Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, adına “Çılgın Proje” denilen “Kanal İstanbul Projesini” gerçekleştirmek için adımlarını hızlı bir şekilde atacaklarını söyledi. Millet salgında kırılıyor, fakat… İlle de “Kanal İstanbul… İnadına yapacağız!” diyorlar. Türkiye'ye hiçbir faydası olmayacak kanalda neden bu kadar ısrar ediyorlar?

Proje için yüzlerce milyar lira harcanacak. Devletin kasasında para olmadığı için yine milyarlarca dolar borca girilecek.

“Kanal İstanbul” planlarının askıya çıkması üzerine eski Devlet, Milli Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk “Çılgın Proje”yi uygulamaya koymanın çok yanlış bir iş olacağını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

Hikmet Sami Türk ten Kanal İstanbul açıklaması!

“Adı üstünde, bu gerçekten mantık dışı ‘Çılgın bir proje' olan İstanbul Kanalı Projesi, ekolojik sistem üzerindeki olumsuz etki ve sonuçlarıyla, her şeyden önce bir doğa kıyımı olacaktır.

Anayasa'mıza göre bölünmez bir bütün olan Türkiye'nin Trakya bölgesini ve İstanbul İli'ni bir fantezi uğruna gereksiz yere ikiye bölecek, İstanbul bir ada şehri haline gelecek. Trakya'da karayoluyla ulaşımı birçok yerde kesecek, gemilerin geçmesine elverişli açılır-kapanır ya da çıkış ve iniş rampalı yüksek köprüler yapılmasını zorunlu kılacaktır.

Bu proje, 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanmış olan Montreux (Montrö) Boğazlar Sözleşmesi nedeniyle uluslararası hukuk açısından sakıncalar doğuracaktır. İstanbul Kanalı'nı açmakla Türkiye'nin ne kazanacağı belli değildir. Kanalın, Trakya bölgesini ve İstanbul ilini ikiye bölecek olmasının üzerinde durulmayan bir yönü de ceza hukuku ile ilgilidir.

Çünkü kanalın açılması, ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçunu oluşturabilir. Bu nedenlerle Çılgın Proje'den vazgeçmek aklın gereği olan en doğru harekettir!”

Kanal İstanbul güzargahındaki en büyük arazi yatırımı Araplardan!

Murat Kurum: Kanal İstanbul'u yapacağız!

Adil Karaismailoğlu'ndan çok önemli Kanal İstanbul açıklaması!


Geri Dön