19 / 04 / 2024

Hisseli arsada yer tespiti!

Hisseli arsada yer tespiti!

Bir arsaya birden fazla kimse sahip ise, bu durumda arsa sahipleri hissedar veya paydaş olarak nitelendiriliyor. Peki, hissedarlar taşınmazın neresine sahip olurlar? Hisseli arsada yer tespiti nasıl yapılır?



Hisseli arsada yer tespiti!

Bir arsaya birden fazla kimse sahip ise, bu durumda arsa sahipleri hissedar veya paydaş olarak nitelendiriliyor. 


Hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek halinde mülkiyet olabiliyor. Elbirliği olarak da bilinen iştirak halinde mülkiyet, miras yolu ile kalan malları ifade ediyor. İştirak halinde mülkiyette, hissedarlar gayrimenkulün her alanında eşit hakka sahip oluyor.


Müşterek mülkiyette ise, herkesin ne kadar payının olduğu ayrı ayrı gösteriliyor. Peki, hisseli arsada yer tespiti nasıl yapılır?


Hisseli arsada yer tespiti yapmak..

Arsa ve arazi sahiplerinin sahip oldukları alanın yerini veya sınırlarını öğrenmeleri için arsanın/arazinin bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Ayrıca lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvurulabiliyor.


Hisseli taşınmazlarda her bir hissedara isabet eden yerin gösterilmesi imkan bulunmamak ile birlikte ancak ilgili taşınmazın sadece dış sınırlarını gösterebiliyor. İçine girerek hisse ölçümü yapılamıyor. 


Hisseli arazi veya arsada hiçbir hissedar istediği zaman istediği gibi “şurası benimdir” diyemiyor. Kanunen herkes taşınmazın her köşesine, her yerine ortaktır. 


Buna karşın noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebilir ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebilirler. Böyle bir şerh varsa hissedarların kullanım yerleri de ölçülebilir.


Hisseli arsada izale-i şuyu davası nasıl açılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön