29 / 03 / 2024

Hükümetten işsize ve müteahhite özel destek geliyor

Hükümetten işsize ve müteahhite özel destek geliyor

Hükümet, istihdamın arttırılması için müteahhitlerin yurtdışındaki hizmetleri için Teminat Mektubu Garanti Fonu'nu devreye sokacak



Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) "Gündem 2009" toplantısına katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, yüzde 15,5'e ulaşan işsizlik oranının hükümet için öncelikli konuların başında geldiğini belirterek, yeni paketlerden birinin işsizlik oranlarını düşürmeye, bir diğerinin ise istihdam artışını sağlamaya dönük olduğunu söyledi.

ÜÇ TEMEL BİLEŞEN VAR

Ekren bu çerçevede istihdam paketi oluşturulurken üzerinde durduklarını üç temel bileşenin ipuçlarını şöyle verdi: "İstihdam edilirken işsiz kalanları kalıcı halde istihdamda tutmak için hangi sektörlere ne tür tedbirler veririz? İkincisi, iş gücüne katılma oranlarının artmasına paralel olarak buraya dahil olan vatandaşlarımızın mesleki donanımını nasıl geliştirebiliriz? Sonuncusu da; bu ikisinin dışında kalmasına rağmen krizden etkilenen gruplara sosyal yardımlar altında neler veririz?"

TEMİNAT MEKTUBU GELİYOR

Müteahhitlik sektörü için Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektubu Garanti Fonu'nun yeniden işlevselleştirileceğini dile getiren Bakan Ekren, bunun için Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) bünyesinde bir komisyon kurulacağını söyledi.

HALKBANK DESTEK VERECEK

TMB Başkanı Erdal Eren Yeni Şafak'a Yurtdışı Teminat Garanti Fonu'nu değerlendirirken, fon kaynağının kamu bankaları, özel bankalar ve müteahhitlerin katılımıyla oluşturulacağını söyledi. Eren, kamu bankaları arasında yer alan Halk Bankası'nın ise müteahhitlerin aldığı projeye göre teminat mektubu desteği verdiğini vurguladı.

Fonla ilgili 2003'teki öngörüler

Yurtdışında müteahhitlik hizmetleri veren Türk firmalarından istenilen teminat mektubu, ilk olarak 2003 yılında gündeme gelmişti. Ancak, kamu bankalarının fona kaynak koyma konusuna soğuk bakmaları yüzünden, fon bir türlü aktifleştirilemedi. O tarihlerde Yurtdışı Teminat Garanti Fonu oluşturulduğu takdirde, Fon'a örneğin 100 firmanın katılacağı öngörülüyordu. Kaynaklar bankaların aldıkları komisyonun yarısı, firmaların teminatının yüzde 1'i kadar komisyon ve yine firmadan 5 bin ile 60 bin dolar aidat belirlenmişti. Ayrıca Fon'un 5 milyar dolar yurtdışı kredi teminat mektubu sağlayabileceği hesaplanmıştı. (Yenişafak)

Konuyla igili basında yer alan diğer haberler

Müteahhidin teminat sorununu garanti fonu çözecek

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yaşanan teminat mektubu sıkıntısını gidermek için bir garanti fonu kurulması gündemde.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) önceki akşam düzenlenen yemeğine katılan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, yaşanan teminat mektubu sorununun çözümüne yönelik olarak Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Teminat Mektubu Garanti Fonu'nu yeniden ele alacaklarını söyledi. Özellikle kamunun ve özel sektörün süreçteki rollerini belirleyeceklerini belirten Ekren, fonu süratle devreye sokacaklarını bildirdi. Teminat mektubu garanti fonu kurulması daha önce de gündemde gelmişti ve sektör temsilcileri de bir süredir bu yönde bir düzenleme istiyordu.
TMB'nin "Gündem 2009" başlıklı toplantısına katılan Ekren, krizin etkilerini de değerlendirdi. Yayımlanan göstergelerdeki pozitiflik konusunda temkinli bir tavır takınan Ekren, bunun güçlü ve kalıcı olup olmadığının önümüzdeki birkaç ay içinde netleşeceğini söyledi. Krize karşı en önemli tedbir olarak kamu altyapı yatırımlarında bir kısıntı yapmayacaklarını söyleyen Ekren, ancak özel sektörün yatırımlarındaki azalmayı, kamu yatırımlarıyla telafi etmenin kolay olmadığını ifade etti.
 
İstihdam paketi yakında
İstihdam paketi çalışmaları hakkında da bilgi veren Ekren, paket kapsamında işsiz kalanlara öncelikle kalıcı iş bulmayı istediklerini belirtti. İstihdam paketini oluştururken 3 temel bileşen üzerinde durduklarını kaydeden Ekren, "İstihdam edilirken işsiz kalanları, kalıcı halde istihdamda tutmak için hangi sektörlere ne tür tedbirler veririz? İkincisi işgücüne katılma oranlarının artmasına paralel olarak, buraya dahil olan vatandaşlarımızın mesleki donanımını nasıl geliştirebiliriz? Sonuncusu da bu ikisinin dışında kalmasına karşın krizden etkilenen gruplara sosyal yardımlar altında neler veririz? Bununla ilgili paketi kısa süre içinde sizlerle paylaşacağız" dedi.
TMB Başkanı Erdal Eren de inşaat sektöründeki küçülmeye dikkat çekti. Senenin başında ödeneklerinde yüzde 16,5 kesinti yapıldığını anımsatan Eren, bu nedenle inşaat sektöründeki küçülmenin önüne geçilemeyeceği endişesini taşıdıklarını belirtti. Teminat mektubu sorununa değinen Eren, Halk Bankası'nın kendi içinde bir proje değerlendirme birimi kurarak yurtdışı müteahhitlik projeleri için teminat mektubu vermeye başladığını belirtti ve Ziraat Bankası'ndan da benzeri bir destek beklediklerini vurguladı.(Referans)


Geri Dön