19 / 04 / 2024

İBB Beylikdüzü'ne Kültürel Tesis Alanı yapacak!

İBB Beylikdüzü'ne Kültürel Tesis Alanı yapacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin teklifi üzerine, Beylikdüzü ilçesi Kavaklı Mahallesi’nde 'pazar alanı' olarak planlanan alana 'Kültürel Tesis Alanı' yapılması gündeme geldi...



Beylikdüzü ilçesi Kavaklı Mahallesi’nde 'Kültürel Tesis Alanı' yapılması için İBB Meclisi’nden oybirliği ile geçen teklifte söz konusu alanın, İBB’nin ilgili müdürlüklerinden olumsuz raporlar almış bir afet-heyelan bölgesi olduğu belirtildi. İmar değişikliklerine genel olarak ret oyu kullanan Ak Parti ve CHP Meclis üyelerinin heyelan bölgesine yoğun insan çekecek projeye evet oyu kullanmaları dikkat çekti.

HEYELAN BÖLGESİNDE

Aydınlık Gazetesi’nden Garip Balçak’ın haberine göre, Beylikdüzü Kavaklıdere Mahallesi’nde bulunan 24 bin 271 metrekarelik alan hakkında Aydınlık’ın ulaştığı Komisyon Raporları’nda Ulaşım Planlama Müdürlüğü görüşlerini, “Plan değişikliği teklifinin ulaşım taleplerini artıracağı belirlendiğinden bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulunmamıştır” şeklinde belirtti. İlgili müdürlüklerden olan Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ilgili plan değişikliği ile ilgili raporunda şu yer alıyor:

“... Planlama alanının da içerisinde olduğu bölgede; Başkanlığımız ve Tübitak- Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında 04.03.2013 tarihinde ‘Beylikdüzü ve Büyükçekmece İlçelerindeki Muhtelif Heyelan Sahalarının Araştırılması, İncelenmesi ve İzlenmesi’ protokolü çerçevesinde yapılan ‘Heyelan Tehlike Analizi’ proje sonuçlarına göre; planlama alanının büyük kısmı ‘Heyelana Katılmamış Alanlar’, kısmen ‘Etkin Heyelanlara Katılmı Alanlar (Kavaklı Deresi Heyelanı) kısmen Dolgu Alanları’ içerisinde kalmaktadır. Heyelanlara katılmamış alanların bir bölümü heyelanlı alanlara sınır olup, özellikle dolgu alanları heyelan taç bölgesi içerisindedir.”

HER ŞEY AVAN PROJEYE BAĞLANMIŞ

Türkiye Elektirik İletişim A.Ş. tarafından sunulan raporda da, “Söz konusu planlanan alanda Grup Müdürlüğümüze ait 380/154 kilovatlık Enerji İletim Hattı ve Trafo Merkezi bulunmamaktadır” ifadeleri yer alıyor. Konuya dair İSKİ’den ise görüş alınmamış.

İBB Meclisi’nden oy birliği ile geçen plan değişikliği, alanın özellikle deprem ve heyelan risklerini bulundurması nedeniyle halk güvenliği için tehlike içeriyor. Plan değişikliğinin komisyon görüşünde, söz konusu bölgenin imara uygun bulunmadığını belirten “değerlendirme ve sonuç” kısmının 2, 3, ve 4’üncü maddeleri iptal edilmiş durumda. Ayrıca komisyon görüşü belgesinde projenin “Uygulama ilçesinde onaylanacak avan projeye (ön hazırlık projesi) göre yapılacaktır” ifadesi geçiyor. Sunulan belgelerde yapılaşma hükümleri açısından sadece emsal kararın olması, kaç kat olacağı ve yapılaşma hükümlerinin olmaması avan projenin önemini artırıyor.


Geri Dön