17 / 04 / 2024

İBB'den büfelere kira desteği!

İBB'den büfelere kira desteği!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çalışmayı sürdürecek işletmeler, pandemi atlatılıncaya kadar kiralarındaki yüzde 25 indirim sürecek.



Çalışmalarına devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kent genelindeki gazete ve ürün büfelerine değer katacak projesinde yeni adımlar atmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, mega kent İstanbul’un kent kimliğinden esinlenerek üç farklı modelde tasarlanacak büfeler, hem daha geniş bir alan ve ürün yelpazesine sahip olacak hem de daha estetik bir görünüme kavuşacak. Yeni büfelerde, hijyenik şartların sağlanması şartıyla dondurma, sandviç gibi ürünler de satılabilecek. Ürün çeşitliliği de artacak. Kent genelindeki 25 senelik eskimiş büfeler ortadan kaldırılacak. İşletmeciler, kendilerine sunulan üç farklı tasarımdan dilediğini seçebilecek.

KİRALAR RAYİÇ BEDELE GÖRE DÜZENLENDİ

Şu an İstanbul’da İBB’nin mülkiyetinde 245 büfe bulunuyor. Bunların 175’inde eski kiracılar varken 70’i boş halde. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, büfelerin işletmesini Kültür AŞ’ye verdiği için, büfelerle yapılan kira sözleşmelerinin yenilenmesi gerekiyor. Bu amaçla 2015'ten bu yana sabit kalan kira bedelleri yeniden ele alındı. Büfelerin konumu, özellikleri ve günümüz fiyatları da üzerinden düzenlendi. Mecidiyeköy, Kadıköy, Beyoğlu, Fatih, Bostancı gibi bölgelerde hala bin 165 ila 2 bin 100 lira arasında değişen düşük kiralar, günün gereklerine göre düzenlendi. Böylece kamu mağduriyeti de önlendi. Teklif, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne eski kira bedelleri üzerinden 9 aylık borcu olan tüm eski işletmecilere iletildi.

İBB’DEN BÜFELERE KİRA DESTEĞİ

Normalleşme sürecinde de büfeler de yalnız bırakılmadı. Yeni sözleşmeyi imzalayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile çalışmayı sürdürecek işletmeler, pandemi atlatılıncaya kadar kiralarındaki yüzde 25 indirim sürecek.

YENİ BÜFELERİN MALİYETİ 36 AYDA İŞLETMECİYE GERİ ÖDENECEK

Bunlara ek olarak bedeli 70 ila 100 bin TL arasında olan yeni büfelerin maliyeti de işletmecilerin üzerine yüklenmedi. İlk başta işletmeciler, 12 eşit taksitte yenileme bedellerini Kültür AŞ’ye ödeyecek. Fakat daha sonra bu bedel, kiradan düşmek suretiyle işletmecilere geri ödenecek. Sultanahmet, Taksim ve Üsküdar gibi tarihi mekânlarda da özel tasarım büfeler inşa edilecek olup, bunların fiyat çalışması bu yerlerdeki mevcut işletmecilerle beraber yapılacak.

İHALE İNTERNETTEN İZLENEBİLECEK

Teklifi kabul eden işletmecilerle 1 Ekim tarihinden itibaren sözleşmelere yenilenecek. En geç 1 sene içinde yeni büfeler, kendilerine teslim edilecek. Bu süreçte eski büfelerin işletilmesi de devam edecek. Fakat işletmecilerin, komisyon tarafından belirlenen yeni kira bedellerini ve şartları kabul etmemesi halinde ilgili büfe, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu 45. maddesi gereğince ihaleye çıkarılacak. Geniş katılımla ve şeffaf bir biçimde gerçekleştirilecek ihaleyi, İstanbullular internet üzerinden izleyebilecek.

 

İstanbul’da büfe kiralarına fahiş zam!


Geri Dön