26 / 04 / 2024

İkinci el alışverişinde büyük dolandırıcılık! Online alışverişte bu hileye dikkat edin!

İkinci el alışverişinde büyük dolandırıcılık! Online alışverişte bu hileye dikkat edin!

Ülkemizde her geçen gün giderek artan ikinci el sektöründe dolandırıcılık vakaları da artış göstermekte. İşte detaylar...



Fiyatlardaki hızlı bir şekilde artış ve hemen hemen bütün tüketim ürünlerinde de ikinci el piyasası oluşmuş oldu. Giyimden elektroniğe aynı zamanda mobilyadan mutfak eşyasına kadar hemen her ürünün ikinci el piyasası var ve aynı şekilde bu piyasa daha çok online ticaret siteleri aracılığı ile büyüyor. Ülkemizde maalesef her alanda yaşandığı gibi, büyüyen sektöre dolandırıcıların da el atması gecikmedi.

Türkiye Gazetesi’nden Canan Erarslan’ın haberine göre; bu mevcut yeni sistemde tüketici görünümlü olan dolandırıcılar elindeki ürünü paraya çevirmek isteyen gerçek tüketicileri dolandırmakta. Bu dolandırıcılık çeşidinde ise kullanmadığı ürünü satmak isteyen vatandaş, e - Ticaret sitelerine üye olduktan sonra ikinci el ürünü yüklüyor. Dolandırıcı şahıs, mümkün olan en pahalı şekildeki ürünü satın almak istiyor, parasını ödüyor bununla birlikte ürün satıcı tarafından kargoya veriliyor. Buraya kadar her şey normal gözüküyor. Sipariş ettiği ürünü alan kötü niyetli şahıs da yani dolandırıcı, ‘Ben bunu beğenmedim’ ifadelerini kullanarak iade talebinde bulunuyor. Aracı konumundaki e-Ticaret sitesi talebi alıp kötü niyetli kişi iade esnasında aldığı ürünü değil, bir paçavrayı pakete koyup kargoya vermekte. Kendi ürününün geri geldiğini sanan satıcı vatandaş da paketi açtığında ise bir bez parçasıyla karşılaşmakta. Tabii bu esnada ise ürünü teslim almış göründüğü sebebi ile alıcı gibi davranan dolandırıcının parası hesaba iade veriliyor.  Bu şekilde dolandırıcı kişi hem parasını alıp hem ürüne sahip olurken de satıcı ise bu alışveriş esnasında ‘kaybeden’ taraf olmakta. Sahibindencom, Trendyol, Dolap, Gardrops, Letgo gibi ünlü şirketler de bu tür dolandırıcılıklar ile ilgili de iki tarafın da hakkını koruyacak sistem ile alakalı olarak çalışma yapacaklarını ifade ediyor.

İkinci el alışverişinde büyük dolandırıcılık! Online alışverişte bu hileye dikkat edin!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön