26 / 04 / 2024

İlk Evim Konut Finasman Paketi inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

İlk Evim Konut Finasman Paketi inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Konut Finansmanı Projesi konut piyasasını nasıl etkileyecek? İşte İntegra Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Uslu'nun konut finansman paketleri ile ilgili önemli açıklamaları...



İşte Selahattin Uslu'nun İlk Evim Konut Finasman Paketi ile ilgili açıklamaları...

KONUT ARZININ ARTIRILMASININ DA DESTEKLENMESİ LAZIM


Uzun süredir sektörde inşaat maliyetlerinin hızla artması yeni konut üretimin azalmasına sebep olmuştur. Konut üretimi yavaşlarken her yıl en az 750 bin yeni konut ihtiyacı doğmakta ve konuta olan talep artmaktadır. Özetle son yıllarda konut piyasasında arz eksik, talep fazladır. Bu durum doğal olarak talep enflasyonuna sebep olmakta ve konut fiyatlarını daha da yükseltmektedir. Konut finansman paketleri kapsamında verilen teşvikler konut talebinin daha da artmasına sebep olmuştur. Bu durum hem konut alacakları hem de sektörü teşvik eden bir gelişme olmakla birlikte uzun vadede zaten az olan konut arzını arttırıcı bir çözüm sunmadığı için piyasadaki fiyat yüksekliğine çare olmayacaktır. Köklü çözüm için yeni konut üretiminin yani arzın arttırılmasının desteklenmesi önemlidir.

İlk Evim Konut Finasman Paketi inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Konut fiyatlarının yükselmesinin nedenlerini arasında artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarına yansıması,  emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve enflasyona bağlı ülkemizde oluşan faizin yatırımcılar tarafından avantaj olarak görülmesi, özellikle büyük şehirlerde yaşanan arsa sıkıntısı olarak sıralayabiliriz.  Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz. 


KRİTERLERİ SAĞLAYAN ALICILAR İÇİN AVANJLI BİR PAKET

Alıcı açısından ise konut piyasasında son dönemlerde özellikle iki önemli sorun vardır. Bunlardan en önemlisi tüketicinin konuta erişiminde karşılaştığı maddi yetersizlik ve kredi imkânının azlığı gibi engellerdir. Son finansman paketi alıcının gerekli kriterleri sağlaması halinde uygun kredi imkânı sağlaması nedeniyle avantaj sağlamaktadır. Ancak bu avantajdan konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çok az alıcı faydalanabilmektedir. Bugün 2 milyon kredi çeken bir tüketici 10 yıl boyunca 28.555 Tl. aylık taksit ödemek durumunda kalıyor. Bu miktar sabit gelirli vatandaşımız için hala çok yüksek bir miktardır. Bu nedenle düşük ve orta gelirli vatandaşlarımız için sosyal konut ihtiyacı önemini koruyor.
 


Geri Dön