20 / 04 / 2024

İmar barışında krediye uygunluk nasıl sağlanacak?

İmar barışında krediye uygunluk nasıl sağlanacak?

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Peki, belge alındıktan sonra imar barışında krediye uygunluk nasıl sağlanacak?



İmar barışı ile mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Başvuru ve ödeme süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkili oluyor. 

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.

Peki, imar barışında krediye uygunluk nasıl sağlanacak?

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

Yapı Kayıt Belgesinin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilmesinin ardından ev krediye uygun hale gelmiş olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Veli Böke'nin konuya ilişkin "Bankacılık hukukuna göre, yapıda herşey uyuyorsa yalnız iskan olmadığı için kredi alınamıyorsa, yapı kayıt belgesi alındıktan sonra kredi alınabilecek. Yine yıkım kararları da kalktığı için bina yasal hale gelmiş oluyor, diğer şartlar da uyuyorsa kredi alınabiliyor. Ancak diğer aykırılıklar durumunda banka kredi vermeyebilir." şeklinde açıklama yaptı.

 

İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön