23 / 04 / 2024

İmar planına itiraz nereye yapılır?

İmar planına itiraz nereye yapılır?

Hazırlanan imar planları, belirlenen yerlerde 1 aylık süre ile askıya çıkıyor. İmar planlarını askı süresince öğrenen veya imar durumunu inşaat izni sebebiyle öğrenen kişiler plana itiraz edebiliyor. Peki, imar planına itiraz nereye yapılır?



İmar planına itiraz nereye yapılır?

Belediyeler tarafından yapılan imar planı, uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama planı olarak karşımıza çıkıyor.


Hazırlanan imar planları, belirlenen yerlerde 1 aylık süre ile askıya çıkıyor. İmar planlarını askı süresince öğrenen veya imar durumunu inşaat izni sebebiyle öğrenen kişiler bu planın şehircilik ilkelerine aykırı olması halinde 60 gün içinde dava açıp, planın iptalini isteyebiliyor. Peki, imar planına itiraz nereye yapılır?


İmar planı itirazı için belediyeye bir dilekçe yazılabiliyor. İmar planlarına yapılan itirazlar Belediye Meclisi tarafından incelenerek, on beş gün içinde karara bağlanıyor.


Ancak, yapılan itiraza bir cevap verilmemesi halinde, dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açılabiliyor. 


2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereğince yapılan itiraza bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılıyor. 


İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabiliyor. Altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, istemin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebiliyor. 


Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçemez. 


Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, altmış günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabiliyor.



İmar planı itiraz dilekçesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön