26 / 04 / 2024

İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını uçuruyor!

İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını uçuruyor!

Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı. İşte Namık Göz'ün o yazısı...



Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı. İşte Namık Göz'ün o yazısı...

Geçtiğimiz sene Kovid-19 salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birçok sektörle beraber inşaat sektöründe de olumsuzluklar yaşandı. Yaz aylarına doğru hükümet tarafından uygulanan teşvikler sektörü bir süreliğine hareketlendirdi ancak ardından girdi maliyetlerinin yükselmesiyle inşaat ve emlak sektöründe yeniden tartışmalar başladı. Bunun yanı sıra girdilerdeki yükseliş emlak ve özellikle ev fiyatlarının da uçuşa geçmesine neden oldu. 

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ve Yönetim Kurulu'nda Sayman üye olarak görevde bulunan Cevat Şahin, inşaat sektörüne ilişkin açıklamalar yaptı.

İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını uçuruyor!

Koronavirüs salgını; sektör kadar oda çalışmalarına da etki etmiş. Geçen süre içinde oda olarak hiçbir aktiviteyi tam anlamıyla gerçekleştiremediklerini dika getiren Mehmet Albayrak, inşaat sektöründeki maliyet yükselişlerine ve artan fiyatlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Maliyetler çok yükseldi. Müteahhit bir ürün ortaya koyuyor ve para kazanmak istiyor. Ancak, başta arsa olmak üzere maliyetlerin yüksekliği yüzünden eksi ile başlıyor. Demir, bir önceki yıla göre yüzde 130 arttı. Diğer kalemlerdeki artış ise yüzde 70'in üzerinde. Bu artışlar konut fiyatlarını da uçuruyor. Maliyet artışları nedeniyle müteahhide kızamıyoruz"

Albayrak'ın en çok merak ettiği soruysa bu konutların kimler tarafından alındığı oldu. 

Albayrak, konuya ilişkin "Eskiden karı koca çalışan konut alabiliyordu. Birinin maaşıyla geçinip diğerinin maaşıyla taksit ödeniyordu. Şimdi ikisinin maaşı bir taksit ödemeye yetmiyor. O yüzden çok enteresan buluyorum" diye konuştu.

İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını uçuruyor!

Peki, yeni proje üretiliyor mu?

Bursa'da müteahhitlerin en çok güçlük çektiği konu arsa temini oldu. Birçok yüklenici arsa bulamaması sebebiyle proje üretemiyor. Arsa maliyetleri çok fazla. Bunun engellenmesinin yolu ise belirli planlama ile kentsel dönüşüm olarak belirtiliyor. Bu uygulama iki açıdan yarar sağlar; hem çöküntü alanları ortadan kalkar hem de arsa maliyetleri düşer.

Albayrak'a göre, Bursa, bir taraftan dağ, bir taraftan deniz ve ova koruma alanı arasında yer alıyor. Şehir doğu-batı aksında geliim sağlamaya çalışıyor. 

Ev kiraları neden fırladı?

Konutta fahiş fiyat krizi büyüyor!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira tartışması!


Geri Dön