26 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 2014 yılında yerinde saydı!

İnşaat sektörü 2014 yılında yerinde saydı!

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında; inşaat sektörünün 2014 yılını değerlendirdi..



Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, sektör açısından 2014’ün durağan geçtiğini açıkladı.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında; inşaat sektörünün 2014 yılını değerlendirdi. 300 sektörü ilgilendiren inşaat sektörünün 2014 yılında Antalya’da durağan bir yıl geçirdiğini söyleyen Karataş, bunda; 2014 yılındaki siyasi gelişmelerin yanı sıra, 150 metrekarenin altındaki konutlardaki KDV oranının yüzde 1’den yüzde 18’e çıkartılmasının da etkisinin olduğunu açıkladı. Deniz Karataş, “2014 yılında yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri oldu. Ayrıca, 150 metrekarenin altındaki konutlardan alınan yüzde 1 KDV oranının yüzde 18’e çıkartılması, piyasada durağanlığa yol açtı. 2014 yılı için iyi geçti de denemez, kötü geçti de denemez. Durağan bir yıl geçirdik. Umarım 2015 yılında beklenen büyümeyi bir şekilde sağlarız” dedi.


Alıcı yanıltılmasın

Aynı zamanda Tüm inşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili olan Deniz Karataş, geçen Eylül ayında arsa sahipleri ile kat karşılığı sözleşmelere getirilen metrekare belirtme zorunluluğunun, harç maliyetini yükselttiği gerekçesi ile kaldırıldığını açıkladı. İnşaat metrekarelerindeki ihtilâfların arsa sahipleri ile değil, satıcılarla alıcıları ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Karataş, “Bir daire 100 metrekare ise bunun brütü şöyle, neti şöyle diye kafa karışıklığına girilmesine biz de karşıyız. Yani alıcıların yanıltılmasına karşıyız. İki kere ikinin dört ettiği gibi bir dairenin kullanım alanı da bellidir. Duvar kalınlığı, ortak alanların metrekaresi düşüldükten sonra geriye kalan net alan, bir dairenin alanını gösterir. Nitekim alım satım sözleşmelerimizde net metrekare alanlarımızı da belirtmekle yükümlüyüz. Bu yasal bir zorunluluk haline geldi. Burada bir sıkıntı yok” diye konuştu.


Harç bedelleri

Buna karşılık müteahhitle arsa sahibi arasında da bu konuda bir sıkıntı varmış gibi geçen Eylül ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca valiliklere bir tebligat gönderildiğini anlatan Karataş, şöyle devam etti: “Bu tebligat da valilikler kanalı ile noterlere gönderildi. Tebligatta kat karşılığı imzalanan sözleşmelerde bağımsız bölümlerin metrekaresinin de yazılması isteniyordu.”


Yeni Çağ


Geri Dön