19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü 4 yılda yüzde 20 geriledi

İnşaat sektörü 4 yılda yüzde 20 geriledi

İnşaat malzemesi sektörünün çatısı İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği’nin eylül ayı verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde inşaat malzemeleri üretimi yüzde 2.1 oranında arttı ancak sektör 2018 yılından bu yana yüzde 20 geriledi. 



Raporda, ayrıca “2022 yılı ilk 6 ayında alınan yapı ruhsatlarındaki yüzde 20 gerileme 2023 yılında zayıf bir özel sektör inşaat harcamasına işaret ediyor” değerlendirmesi yer aldı.

MÜTEAHHİTLERİN SOSYAL KONUTLARI KENDİ FİNANSMANLARIYLA YAPMASI ÇOK ZOR

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılacak olan 500 bin konut ile 50 bin işyeri ve arsayı kapsayan Sosyal Konut Projesi için “Kamunun proje özelinde ilk aşamada 16 milyar TL ayırdığı göz önüne alındığında müteahhitlerin kendi finansman şartlarıyla bu büyüklükteki inşaatı tamamlaması güç görünürken projenin oldukça yavaş ilerleyeceği tahmin ediliyor” yorumunda da yer verilen rapordaki diğer tespitler ise şöyle:

2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,4 yükseliş gösteren inşaat malzemeleri sanayi üretimi, ikinci çeyreğin ilk ayı olan nisan ayında yüzde 2,8 oranda, mayısta yüzde 3,5 oranda büyüdü. Haziran ayında ise inşaat malzemeleri sanayi üretiminde değişiklik görülmedi. Böylece ikinci çeyrekte üretim artış oranı yüzde 2,1 oldu.


Geri Dön