19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

İnşaat sektörü ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,9 büyüme rakamına ulaştı. İnşaat sektörü temsilcilerinden Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil ve Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç’ın değerlendirmelerini yaptı...



Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil: Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

TÜİK tarafından açıklanan birinci çeyrek verileri açıkça gösteriyor ki büyüme beklentinin üzerinde gerçekleşti. Bu büyüme rakamı ile gerek OECD ülkeleri ve gerekse G20 ülkeleri içinde ilk sıralarda yer alıyor olmamız gayet olumludur. Özellikle seçimlerden sonra ekonomide alınması beklenen önemli kararlar ile bu büyüme rakamlarının kalıcı ve sağlıklı olması sağlanabilecektir. İktisadi faaliyet kollarına göre ise sanayi sektörü yıllık yüzde 8,8 büyüdü. İmalat sanayi yüzde 9,3, hizmet sektörü yüzde 10, tarım sektörü yüzde 4,6 büyüdü. Gayrimenkul sektörü büyümesi ise yüzde 6,9 ile Türkiye ekonomisinin büyümesinin bir miktar altında gerçekleşti. Dolayısıyla gayrimenkulde büyüme devam etse de, geçen yılın ikinci yarısından itibaren piyasada kendisini hissettiren durgunluk büyüme verilerine de yansımış durumda. Ancak Türkiye’de son yıllarda önemli bir büyüme potansiyeli ile ekonomiye katkı sağlayan gayrimenkul sektörünün ikinci çeyrekte daha hızlı bir büyüme göstermesini bekliyoruz. Biliyorsunuz; gayrimenkul sektörünü canlandırmak için hükümet yüzde 18 olan KDV’yi yüzde 8’e, binde 20 olan tapu harcını binde 15’e indirdi. Ardından konut kredisi faizleri 120 ay vadede yüzde 0.98’e kadar geri çekildi. Son olarak ise KONUTDER, İNDER ve GYODER öncülüğünde 41 konut firması, peşin ve kredili fiyatlarında yüzde 20 indirim yaptı, peşinatı da yüzde 5’e çekti. Tüm bu alınan tedbirlerin etkilerini olumlu olarak ikinci ve üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında göreceğiz.  Kiler GYO olarak biz de devam eden kampanyalarımız ile sektörün büyümesine destek olmaya devam ediyoruz. 

Yamaç Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yamaç: İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek

İnşaat sektörü büyümesini sürdürecek!

Ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörü TÜİK tarafından açıklanan son verilere baktığımızda büyümeye devam ediyor. Döviz kurlarındaki artış ve dünyada yaşanan ekonomik dalgalanmalar sektörde durgunluğa neden olsa da inşaat sektörünün 2018 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,9 oranında artış sağladığını görüyoruz. KDV ve faiz oranlarında yapılan indirimler, uzun vadeli konut kampanyaları sektörün hareketlenmesini sağlıyor. KDV’de ve faiz oranlarında sağlanan indirimlerin sürdürülebilir olması gerekiyor. Ekonominin, sektördeki büyümenin sürdürülebilmesi, yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve istihdamın artması için sektörümüzün devletimiz tarafından desteklenmesine ihtiyacı var. 


Geri Dön