23 / 04 / 2024

İnşaat sektörü büyürse seramik de büyüyecek!

İnşaat sektörü büyürse seramik de büyüyecek!

Dünyanın dördüncü en büyük ihraçatcısı Türkiye seramik sektörünün performansını geçen yıl olduğu gibi 2014'te de büyük oranda inşaatın seyri belirleyecek. İnşaat büyürse seramik de büyüyecek...





Dünyanın dördüncü en büyük ihraçatcısı Türkiye seramik sektörünün performansını geçen yıl olduğu gibi 2014'te de büyük oranda inşaatın seyri belirleyecek. İhracatta ise Avrupa'daki sıkıntılar nedeniyle Rusya ve Orta Asya gibi yeni pazar arayışları öne çıkacak. 


Türkiye seramik sektörünün 2001 yılında başlayan büyüme trendi, son yıllarda ihracat pazarlarında yaşanan durgunluğa rağmen devam ediyor. Öyle ki aradan geçen 10-12 yıllık süreçte yüzde 100'ün üzerinde büyüyen sektör, seramik kaplama malzemeleri imalatında dünya 9'unculuğuna, ihracatında ise Çin, İtalya ve İspanya'dan sonra 4. konum yükseldi. Türkiye seramik sektörü dünya üretiminin yüzde 3'ünü dünya ihracatının da yüzde 5'ini gerçekleştiriyor. Türkiye aynı zaman son yıllarda çok büyük talep gören ve çok hızlı büyümekte olan seramik sağlık gereçlerinde Avrupa'nın en büyük üretici ve ihracatçı ülkesi konumunda bulunuyor. 


İHRACAT DURDU, İÇ PAZAR BUYUDU 


İnşaat sektöründeki durgunluk nedeniyle 2012 yılını pek de parlak geçirmeyen seramik sektörü 2013 yılında hareketlendi. Özellikle iç pazarda yüzde 7-8 oranında büyüme gerçekleştirdi. İnşaat sektöründe önceki yıla oranla oldukça yüksek oranda gerçekleşen büyüme, yeni konut, işyeri ve sosyal bina inşaatındaki artış ve kentsel dönüşüm projesi içerisindeki eski konutların yerine yenilerinin yapılması seramik ürünlerine olan talebi de artırdı. Ancak, ihracat pazarlarında devam eden ekonomik durgunluk nedeniyle, sektör ihracatının çok büyük bölümünü oluşturan seramik karo ürünlerinde miktar bazında yüzde 5'lere varan oranda düşüş yaşandı. Ancak, döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle gelirlerde yüzde 2 civarında bir artış sağlandı. Sektörün ikinci büyük üretim ve satış ürünü olan sağlık gereçleri ihracatında ise miktar olarak yüzde 6, gelir olarak da yüzde 9 civarında büyüme gerçekleşti. Seramik sektörünün 2013 yılı ihracatının, tüm bileşenleriyle birlikte, 1 milyar 50 milyon dolar düzeyinde olacağı tahmin ediliyor. 


Seramik sektörünün 2014 beklentileri inşaat sektörünün seyri gözetilerek şekilleniyor. İnşaat beklentileri iyimser olunca seramik sektörünün beklentileri haliyle daha da yükseliyor. Nitekim büyük inşaat projelerinin vazgeçilmezi haline gelen ve sektör cirosunun yüzde 70'e yakının oluşturan seramik kaplama ürünlerinde iç pazarın en az yüzde 10 büyüyeceği tahmin ediliyor. İhracata yönelik beklentiler ise pek iyimser değil. 


Nedeni ise seramik ürünleri ihracatının, yüzde 50'den fazlasını-ki bu oran seramik sağlık gereçlerinde yüzde 70'i buluyor- gerçekleştirdiği AB'de devam eden ekonomik durgunluk. Ortadoğu'ya yönelik beklentiler de oldukça zayıf. Buna karşılık bölgede büyük projelere imza atan Türk müteahhitlik firmalarının da katkılarıyla Rusya ve Orta Asya pazarının Türkiye seramik sektörü için yeni fırsatlar oluşturabileceğine de dikkat çekiliyor. 


Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Ahmet Yamaner: "Yüzde ıo artış bekliyoruz" Diğer ülkelerle kıyaslandığında ülkemizin ekonomik büyümede avantajlı konumda olduğunu görüyoruz. 2014 yılının ekonomimizde daha da iyi bir yıl olacağı tahmin ediliyor. Seramik sektörü olarak 2013 yılında iç pazar üzerinden bir büyüme sağladık. Başta Avrupa olmak üzere dış pazarlardaki durgunluk nedeniyle ihracat alanında beklentilerin gerisinde kaldık. Daha çok şirketlerimiz Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Almanya, İtalya, Fransa, İrlanda ve Rusya gibi ülkelerde, yurt dışındaki seramik üretim tesislerine ve markalarına yatırım yaptılar. 2014 yılında ihracatımızın Avrupa ülkeleri dışındaki yeni hedef pazarlarımız ile toplamda yüzde 10 artış göstermesini bekliyoruz. 


Dünya Özel Ek


Geri Dön