19 / 04 / 2024

İnşaat sektörü Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi!

İnşaat sektörü Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotif sektörünün inşaat olduğunu belirterek bu alandaki işbirliğini yeniden canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerde uçak krizi öncesi dönemini yakalamak ve üzerine çıkmak istediklerini söyledi.


Konstantinovski Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türk-Rus iş adamlarına hitap eden Putin, "Kriz öncesine ulaşmak için kademeli bir çalışma yapmalıyız. Bizde kırmak kolay inşa etmek zordur derler, ilişkileri eski seviyesine getirmek zor olacak ama bunu başaracağımızı düşünüyorum." dedi. 


Putin, toplantıya katılan iş dünyası temsilcilerinin her iki ülke piyasalarını iyi bildiğini ve ortak projeleri hayata geçirerek karşılıklı ticaretin geliştirmek istediklerini belirterek, "2014 yılında ticaret hacmi 31 milyar doları aşmıştı.  Son yıllarda malum sebeplerden ötürü ikili ticaret hacminde ciddi düşüş yaşandı. 2016'nın ilk 5 ayında karşılıklı ticaret hacmi yarı yarıya düşerek 6 milyar dolara geriledi. Türkiye'nin piyasada boşalan yerini Rus ve diğer ülke firmaları doldurdu." diye konuştu. 


İnşaat sektörünün, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin lokomotifi olduğunu belirten Putin, bu alandaki işbirliğini yeniden canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.


Putin, "Son 20 yılda Türk şirketleri Rusya pazarında bin 500 civarında projeye imza attı.  Bunun maliyeti 55 milyar dolar. Uçak krizi öncesindeki ilişkileri sadece yakalamak değil aşmak istiyoruz. Bu sizin katkılarınızla mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı. 


AA


Haber Habertürk'te şöyle yer aldı



Putin ve Erdoğan ortak açıklamasında ekonomik alanda yapılacak çalışmalardan bahsetti. İki lider Akkuyu Nükleer Santrali'nin stratejik yatırım statüsü alacağını belirtirken, Türk-Rus ortak fonu için ilk adımların atıldığını da ifade etti


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün 'uçak krizi' sonrası ilk defa bir araya geldi. Putin ve Erdoğan, ilişkilerin eskisinden daha kuvvetli olacağını belirtirken ekonomik alanda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in sözlerinden notlar;

* Kriz öncesi ilişkilerimizin seviyesine tekrar geri dönmek için neler yapabileceğimizi konuştuk. Ülkeler arasındaki ilişkileri eski ticari hacmine ulaşması için neler yapabileceğimizi konuştuk

* Ticaret hacmimiz krizden sonra yüzde 20-23 geriledi. Eski ticaret hacmine ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Ticari projeleri harekete geçirerek 2016-2019 arasındaki orta vadeli programı hayata geçirmeyi planlıyoruz.


* Öncelikle yatırımların artırılması, projelerin değerlendirilmesi, iki ülkenin de iş dünyasının desteğiyle, iki ülkenin büyük şirketlerinin yöneticileriyle görüşerek ilişkilerimizi eski seviyesine çekmeyi planlıyoruz.

* Bunun için karma komisyonlar çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek. Ticari işbirliğinde en önemli kilit noktayı enerji ve enerji projeleri tutuyor. Enerji projelerini hayata geçirmek için somut politik adımlar atmamız gerekiyor.


* Nükleer santral, Türk Akımı gibi projelerde Türkiye zaten adımları attı. İnşaat projeleri hayata geçirilecek. Projeler tekrar gündeme geliyor. Türklerin inşaat projelerinde çalışmasına yeniden başlanacak. Gerekli ulaşım projeleri de ele alınacak.

* Rus projelerin Türkiye'ye gelmesi konusunda bazı kısıtlamalar getirmiştik. Kriz öncesi döneme dönebilmemiz için tabii ki zamana ihtiyacımız olacak. Turistlerimizi güvenliğinin maksimum sağlanması için charter uçuşlarının yeniden başlatılması da yine bir zaman meselesi ama muhakkak olacaktır.


* Ekonomik işbirliği ile ilgili konuları politize etmeyiz. Güney Akım, Güney Avrupa'ya tüketicilere ulaşımı ile ilgili endişelerimiz var. Avrupa bir karar aldı, Bulgaristan'a bir mektup gönderdi. Çalışmaların sona ermesiyle ilgiliydi. Bir türlü sonuca ulaşamadık. Bulgaristan'ın dönmek istediğini görüyoruz. Ancak bir takım zararlara uğradık. bu yüzden de hukuki anlamda Avrupa tarafından garantilere ihtiyacımız var ve bu sağlanmıyor. Türk Akımı'nı biz alternatif olarak düşünmedik.

* Türk Akımı'nın bir kısmı Türkiye'nin iç pazarı için düşünüldü. Bugün de yine bu çerçevede konuştuk. Türk Akımı en kısa zamanda hayata geçirilebilir. İkinci yönü ise Avrupa. Türk ortaklarımızla görüşmeye hazırız. Ama bunun için bütün taraflarla anlaşmaya varılmalı.


* Güney Akımı'ndan farklı olarak geçmiş dönemde ülkeler arasındaki krize rağmen Türk tarafı çalışmayı bırakmadı. İzinler konusunda somut adımlar attılar. Henüz ilaveten görüşülmesi gereken konular var.


* Akkuyu hakkında; Türkiye'deki üç yasaya bu konuda gerekli değişiklikler getirildi. Bütün bunlar büyük projelerin on milyarlarca dolarlık projelerin hayata geçirilebileceğini gösteriyor.

 * Vize konusu çözülmesi lazım. Bu da ekonomik işbirliğini etkiliyor. Türk ortaklarımızın ulaşım konusunda demiryolu taşımacılığı konusunda, hava ulaşımı konusunda vize kısıtlamaları yüzünden ekonomik sorunlarla karşılaştığını görüyoruz. Bunu ortadan kaldırmaya çalışacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

* Chater uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünlerindeki tedbirlerin ortadan kaldırılması, vizesiz rejimin tekrar yürürlüğe girmesi, aynı şekilde başlaması için gerekli adımları atacağız.

* Akkuyu Nükleer Santrali'ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Türk Rus ortak fonu konusunda mutabık kaldık.

* Savunma sanayi konusunda işbirliğimizi arttıracağız.  Ankara  Moskova hattını yeniden güven dostluk haline getireceğiz.

* Türk Akımı projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir. Özellikle daha da etraflıca ele alınacak. Avrupa'ya geçmesi noktasındaki adımları da ilgili bakanlarımız dayanışma halinde sürdürecek.

* Türkiye Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 35 milyar dolar ticaret hacmini yakalamış ülkeleriz, 27-28 milyara indi, 100 milyar dolar hedefte kararlıyız.

* Akkuyu Projesiyle ilgili beklenen konu buranın stratejik bir yatırım haline getirilmesiydi. Süratle bu konudaki karar alınacak böylece Akkuyu stratejik yatırım konusu içerisinde yerini alacaktır. Teşvik yasasından o da istifade edecektir. Türk Akımı'nın gelişinde iki hat olacak. Bu hattan Türkiye istifa edeceği gibi Avrupa'ya göndereceğiz. Bu hattın inşa edilmesi önceki hedeflerimizdir.

* Bir kıyas zemini teklif ediyorsunuz. Biz Türkiye-Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 25 milyar doları ticaret hacmi olarak yakalamış iki ülkeyiz. Bu son gelişmeden sonra bir düşüş oldu, 27-28 milyar dolara kadar. Burada ÜDİK anlaşmamız var. Nitekim bu yıl sonu itibarıyla tekrar St. Petersburg'da kaldığımız yerden yolumuza devam edeceğiz. Hedefimiz 100 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak.


* Turist konusunda Türkiye'ye ciddi bir sağlanan imkan vardı. Bu süreci de bir kenara bırakmamız mümkün değil. Bugün yaptığımız görüşmelerde de sayın Başkan chartera yönelik müzakereleri hızlandıracağını söylediler. Bu kaynaşmanın yeniden olacağına dair önemli bir işarettir, tekrar teşekkür ediyorum.


Habertürk




Geri Dön