20 / 04 / 2024

İnşaat sektöründe fiyatlar nasıl dizginlenir?

İnşaat sektöründe fiyatlar nasıl dizginlenir?

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık üretim ve konut fiyatları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte o açıklamalar...



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat şirketlerinin 2022'deki öncelikle üzerinde duracakları konularının; üretim ve konut fiyatları olacağını dile getiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çulhalık, inşaat maliyetlerindeki yüzde 100’ün üzerindeki reel artışın 2022'de daha fazla absorbe edilemeyeceğini söyledi.

İnşaat sektöründe fiyatlar nasıl dizginlenir?

2021'de enflasyon artışını kontrol altında tutmak ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen ev fiyatlarının daha fazla artmasını önlemek için inşaat şirketlerinin fiyat artışından uzak durmaya çalıştıklarını dile getiren İhsan Çulhalık “Güçlü müteahhitler yüksek maliyetleri mümkün olduğunca devam eden projelerde tüketiciye yansıtmadı. Ancak, bundan sonra başlayacak yeni projelerde böyle bir durum imkansız hale geldi. Özellikle inşaatın en önemli hammaddeleri olan çimento ve demirdeki yüksek maliyet artışları, konut fiyatlarına yansıyacak. Dolayısıyla inşaat şirketleri için 2022 yılının öncelikli konusu kısıtlı konut üretimi ve konut fiyatları olacak. Çünkü yükselen konut fiyatları, satışların gelmesi gereken seviyeyi olumsuz şekilde etkileyecek. Fiyatların dizginlenmesinin yolu da konut arzından geçiyor” şeklinde konuştu.

İnşaat sektöründe fiyatlar nasıl dizginlenir?

Konut arzını ne belirleyecek?

2022'de maliyet artışları ve yeni konut arzının yine son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek maliyetler sebebiyle yetersiz kalması sonucu konut fiyatlarını tırmanışa geçeceğini dile getiren Çulhalık, kısa sürede yeni konut üretimlerinin hızlanması gerektiğini kaydetti.

Gündemden düşmeyen konut kredi faizleri, maliyet artışları, dövizin seyri ve yetersiz konut arzı gibi konuların sektöre yön vereceğini dile getiren İhsan Çulhalık “İnşaat şirketlerinin büyük bölümü pandemi sürecinde pasif kalmayı ve üretim yapmamayı seçti. Eğer bu pandemi süreci çok daha fazla uzamazsa sektör, önceden olduğu gibi sektör üretim faslını hızlandırabilir.  Konut arzındaki yetersizliğin fiyatları daha da yukarı çekmemesi için üretim şart. Diğer yandan inşaatın ana girdisi olan arsanın uygun maliyetle sağlanabilmesi ve girdi maliyetlerindeki istikrar, konut arzını belirleyecek faktörler olacak.

Biz de bu yıl, mevcut satışı devam eden projemizde satışları tamamlayarak, yeni projelere başlamayı planlıyoruz. Beklentimiz; ekonomideki genel dengelenmeye paralel şekilde satışlarımızı artırmak ve yeni projeler açmak için uygun zemin ve şartların oluşturulmasıdır. Aksi taktirde 2022 yılı, inşaat sektörü için zorlu bir süreç olacak” dedi.

Ev fiyatları 2022'de katlanacak!


Geri Dön