25 / 04 / 2024

İnşaat sektörüne fiyat düzenlemesi yolda!

İnşaat sektörüne fiyat düzenlemesi yolda!

Kurdaki yükseliş sebebiyle üstlendikleri işleri yerine getirmekte zorluk çeken müteahhitleri rahatlatacak fiyat farkı kararnamesi için kanun teklifi hazırlanmaya başlandı...



Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörünün dolara bağlı fiyat yükselişleri sebebiyle yaşadığı sorunların çözümü için de harekete geçildi. Sabah Gazetesi'nden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; 2022'nin ilk günlerinde AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunacağı yasa teklifinde fiyat kararnamesiyle ilgili düzenlemelere de yer verilecek. 

İnşaat sektörüne fiyat düzenlemesi yolda!

TÜM SIKINTILAR ÇÖZÜLÜYOR

Devlet, dar gelirliden üreticiye kadar bütün kesimlerin yaşadığı sorunları arka arkaya çözmeye başladı. Bu kesimlerden biri de inşaat sektörü oldu. Özellikle de kamuya iş yapan kişiler ön plana alındı. Müteahhitlerin karşılaştığı problemler meslek örgütlerinin yanı sıra milletvekilleri tarafından da ilgili bakanlıklara gönderildi.

İnşaat sektörüne fiyat düzenlemesi yolda!

Dolardaki yükseliş neden gösterilerek beklenin de üstünde artan malzemeler sebebiyle müteahhitler üstlendikleri işleri yerine getirmekte sıkıntılarla karşılaşmaya başladı. Bu da kamunun 'şu tarihte hizmete girecek' şeklinde planladığı ve halka söz verdiği yatırımların zamanında yapımına engel teşkil eder hale geldi. 

En son bu konuyu Genel Kurul çalışmalarında muhalefet partilerine mensup milletvekilleri de gündeme taşıdı.

İnşaat sektörüne fiyat düzenlemesi yolda!

Bunun üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuyla ilgili "İnşallah 4 Ocak tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunacağımız kanun teklifinin içinde fiyat farkı kararnamesine imkân veren düzenlemeyi de hayata gerçekleştireceğiz. Bunu kamuoyuyla paylaşmak isterim" açıklamasında bulundu.

İnşaat sektörüne fiyat düzenlemesi yolda!

KAPSAM NASIL OLACAK?

Gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde, ek fiyat farkı ödenmesinin kamuya maliyetinin yüksek olması sebebiyle farklı opsiyonlar değerlendiriliyor. Sektörün devir hakkına ilişkin talepleri de değerlendiriliyor fakat maliyet yüksek olduğu için şu aşamada bu duruma çok sıcak bakılmamakta. 2008'de de buna benzer bir fiyat artış kararnamesi hayata geçirilmişti.

İnşaat sektöründen fiyatlarda indirim çağrısı!

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

Emlak sektörünü 2022'de neler bekliyor?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Geri Dön