26 / 04 / 2024

İnşaatçının gözü yurt içi talepte!

İnşaatçının gözü yurt içi talepte!

İnşaat malzemesi sanayicileri, bu sene sektörün yüzde 1-2 oranında büyümesini bekliyor. Büyümenin temel belirleyicisi olarak da yurt içi talep görülürken, ihracatın ise 23 milyar dolara ulaşması bekleniyor.



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Aralık 2019 Sektör Raporu’ yayımlandı. Raporda sektörün 2020'de büyüyeceğine dikkat çekildi. Büyümenin temel belirleyicisi olarak ise yurtiçi talep gösterildi. Rapora göre 2020'de özel tüketim harcamaları ile özel yatırım harcamalarında da büyüme beklentisi bulunuyor.

Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, hazırlanan raporda, “Ancak hane halkları ile özel sektörün mevcut borçluluk seviyeleri itibarıyla büyümelerin hedeflerin altında kalması söz konusu. Bu nedenle Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,5-4,0 arasında bir büyüme göstermesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve Türk Lirası’nın göreceli olarak istikrarlı kalmasının da iktisadi faaliyetleri destekleyeceği öngörülüyor” ifadeleri yer aldı.

Konut dışı bina talebi artacak


Raporda 2020'de konut ve konut dışı bina talebinin 2019'un üzerinde gerçekleşeceği, ilk el konut satışlarının 2020'de 525 bin seviyesine kadar yükselebileceğine de yer verildi. Raporda şu ayrıntılar da yer aldı: “İhracat malzemeleri sanayi ihracatı ise 2020 yılında daha iyi küresel koşullara sahip olacak. Ancak jeopolitik gerginlikler ihracatı zorlaştıran unsur olarak acak. 2020 yılında inşaat malzemeleri ihracatı temkinli bir yaklaşımla 23 milyar dolara ulaşacak. İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri 2019 yılı temmuz ayında ilk kez aylık bazda artış gösterdikten sonra ağustos-ekim döneminde de yükseldi, kasım ayında geriledi. Aralık ayında ise yeni alınan işler seviyesi bir önceki aya göre 4,1 puan birden arttı. Satışlardaki hızlanma yeni iş siparişlerini de olumlu etkilemeye başladı.”

 

2019 Kasım'da inşaat malzemeleri sanayi ihracatı miktar olarak arttı!


Geri Dön