24 / 04 / 2024

İntifa hakkı nasıl verilir?

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?



İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. 


İntifa hakkı verildikten sonra mal sahibinde kuru mülkiyet kalmış oluyor. İntifa hakkı sahibi de, taşınmazı kullanma hakkına sahip oluyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir? İntifa hakkı süresi nedir?


İntifa hakkının tesis edilmesi için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat ediliyor. İntifa hakkı için gerekli belgeler ve ödenecek harç şu şekilde:


İntifa hakkı için gerekli belgeler..

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


İntifa hakkı tesisi harcı 2015..

İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


İntifa hakkı süresi..

Gerçek kişilerde intifa hakkı, hak sahibinin hayatı ile sınırlı oluyor. Kişinin ölümü halinde, hak da sona ermiş oluyor. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredemiyor ve mirasçılara geçemiyor. Tüzel kişilerde ise bu hak en çok 100 sene ile sınırlı oluyor.



İntifa hakkı kaç kişiye verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön