23 / 04 / 2024

İpoteğin fekkinin şartları!

İpoteğin fekkinin şartları!

Bankadan kullandığınız konut kredisinin ödemesini bitirdiğinizde ipoteği kaldırma işlemine ipotek fekki deniyor. İşte, ipoteğin fekkinin şartları!



İpoteğin fekkinin şartları!

Bankaların mevcut ev kredisi çeken tüzel kişilere vermiş olduğu ev kredisi yani mortgage sisteminde kredi karşılığında konut ipotek altına alınıyor. 


İpoteğe tabi olunan mal varlığı , bankanın mevcut kredisi bitene kadar sanki bankanın sayılıyor. Bu yüzden banka kredisini tahsil etmediği sürece ipoteğe alınan mal varlığı veya eşyalar banka nezdinde bir nevi haps olunuyor ve bankadan habersizce asla bir yere satışı yapılamıyor.


Konut kredisi borcunun tamamının ödenmesi ve kapatılması durumunda ipoteğin kaldırılması işlemi gerçekleşiyor. İpoteğin kaldırılması için bankadan ipotek fekki yazısı alınması gerekiyor.


İpotek fekki işlemini tapu müdürlüklerinde gerçekleştirmek için bankadan ipotek fek yazısı almanız gerekiyor.  Bu yazı ile tapu müdürlüklerine yapacağınız başvuru sonrasında konut üzerindeki banka ipoteği kaldırılıyor. 


Tapu müdürlüklerinden konut üzerindeki ipoteği kaldırmak için ihtiyacınız olan ipotek fek yazısını bankalar belirli bir ücret karşılığında veriyor. Bu ücret her bankada farklılık gösteriyor. 


İpotek fek harcı ne kadar?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön