19 / 04 / 2024

İpotek bedeli nedir?

İpotek bedeli nedir?

Gayrimenkullerin bir borç nedeni ile teminat olarak gösterilmesi işlemine ipotek deniyor. Buna göre ipotek bedeli nedir? İpotek işlemi için ne kadar harç ödemesi yapılıyor? İşte yanıtı...



İpotek bedeli nedir?

İpotek, bilindiği üzere bir borç için borç sahibine ait taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi olarak tanımlanıyor. Ayrıca bankalarca veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için de ipotek yapılabiliyor. 


Satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için de taşınmaz mal ipotek ettirilebiliyor.


İpotek talep dilekçesi..

İpotek işleminin yapılabilmesi için, yazılı bir talepte bulunulması gerekiyor. Bu talep dilekçesi kapsamında; ipoteğin miktarı, ipoteğin süresi, ipoteğin derecesi ve ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgilerinin (eğer tüzel kişi ise unvanının) bildirilmesi gerekiyor. Peki ipotek bedeli nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım. 


İpotek bedeli, bir diğer ifade ile ipotek işleminin mali yönü şu şekilde karşımıza çıkıyor: İpotek edilen borç bedeli üzerinden binde 3.96 tapu harcı ve binde 8.25 oranında damga vergisi, ipotek borçlusundan tahsil ediliyor.


İpotek İblağı

Önceden tesis edilmiş ipoteğin bedelinin resmi senet düzenlenerek arttırılmasına deniyor.


İpoteğe Teminat İlavesi

İpotek kapsamına yeni bir gayrimenkulün resmi senet düzenlenerek ilave edilmesi işlemine deniyor.




Tapuda ipotek işlemleri!
İpotek kaldırma işlemleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön