26 / 04 / 2024

İpotek takibinde satış isteme süresi!

İpotek takibinde satış isteme süresi!

İpotek işlemlerinde, ipotek edilen gayrimenkule belli bir süre içinde "satış talebi" gelmezse, ipotek kanunen düşmüş sayılıyor. Peki ipotek takibinde satış isteme süresi nedir? İşte yanıtı...



İpotek takibinde satış isteme süresi!

İpotek, borçlu bir kimsenin borcundan dolayı sahip olduğu gayrimenkulün teminat olarak gösterilmesini ifade ediyor. İpotek takibinde borcun ödenmesi halinde gayrimenkulün üzerindeki ipotek kaldırılıyor.


Ancak, borcun ödenmemesi durumunda; alacaklı söz konusu gayrimenkulün satışını isteme hakkına sahip oluyor. Gayrimenkulün satışından elde edilen gelir ile alacaklıya olan borç kapatılıyor. Geriye kalan para, borçluya teslim ediliyor.


Ancak alacaklıların "satış talebinde bulunabilmeleri için belli İcra ve İflas Kanunu kapsamında belirtilen süre zarfını aşmamış olmaları gerekiyor. İpotek takibinde satış isteme süresi ile ilgili hükümler kanunun 150/E maddesinde yer alıyor.


İpotek paraya çevirme müddeti:

Madde 150/E - 

Alacaklı, taşınır rehnin satışını ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren nihayet bir sene içinde, taşınmaz rehnin satışını da aynı tarihten itibaren nihayet iki sene içinde isteyebilir.


Satış yukarıdaki fıkrada gösterilen müddetler içinde istenmez veya talep geri alınıp da bu müddetler içinde yenilenmezse takip düşer.


78 inci maddenin 2 nci fıkrası hükmü rehnin paraya çevrilmesi yoliyle takipte de kıyasen uygulanır.



İpotek takibinin düşmesi!
İpotek bedeli nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön