24 / 04 / 2024

İpotekli ev haczedilir mi?

 İpotekli ev haczedilir mi?

Kişilerin borçlarının ödememesi durumunda alacaklı tarafından borçlu kişilerin evlerine haciz getirilmesi isteği gibi bir durumla karşılaşılabiliyor.Peki ipotekli ev haczedilir mi?İşte ipotekli evin haczedilip haczedilemeyeceğinin yanıtı..



İpotekli ev haczedilir mi?

Bir borçlunun alacaklıya borcunu ödememesi durumunda icra takibi başvurusuyla birlikte haciz memuru tarafından kişinin mallarına el konulmasına haciz işlemi adı veriliyor.Haciz işlemi alacaklının başvuru yapmasından sonra üç gün içinde gerçekleşebiliyor.İcra takibine yedi gün içinde itiraz etme ya da borcunu ödeme hakkı da bulunuyor.Eğer ödenmezse haciz işlemi gerçekleştiriliyor.


Konut kredisiyle alınan ev için banka güvence olarak evi ipotek ediyor.Bir taşınmaza ipotek koyulabilmesi için tapu sicilinde kaydının olması gerekiyot.


İcra kanununa göre üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine icra takibi başlatılabiliyor. Fakat üzerine haciz konan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği'ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor. 


Söz konusu durumda borçlunun haline münasip evinin haczedilemeyeceği yolunda bilinen bu kuralın istisnaları da bulunuyor.Bunlar;


- İpotek verilmesi halinde itiraz edilemeyeceği,


- Evin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir ev alacak kadar para ayrılmasıdır.


Borçlu aleyhine yapılan takip kesinleşirse alacaklının talebi ile sahibi olduğu gayrimenkule haciz tatbik edilir, bu da tapuya işlenir. Fakat iki sene içinde hukuki işlem yapılmazsa haciz kendiliğinden kalkmış oluyor.



Banka ipotek fek yazısı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön