29 / 03 / 2024

İranlılar Van'dan ev alıyor!

İranlılar Van'dan ev alıyor!

Son yıllarda turistik gezi amacıyla Van’a akın akın gelen İranlılar, artık Van’dan konut alıp Van’da kalıcı olmak için de girişimleri başlattı.



2011 yılında yaşanan depremlerin ardından konutlara olan güven azaldı. 2017 yılında ise konut satışları yeniden artışa geçti. Sadece Vanlılar değil İran ve Irak vatandaşı da Van’da konut almaya başladı.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan iki yıkıcı depremde Van’da binlerce konut yıkıldı ve hasar gördü. Yaşanan depremlerin ardından insanların konutlara güveni de elbette ki azaldı. Bu da hem yapıların daha sağlam yapılmasının önünü açtı hem de vatandaşın konut alımların yeni yapılara başvurmasına neden oldu. 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından azalan konut alımı 2017 yılında hızlı bir şekilde arttı. Gazetemize açıklamalarda bulunan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, konut satışlarından 2016 yılının şubat ayına göre azalma olduğunu söyledi. Coşğun bu azalmasının asılında artış olduğunu. 2016 yılında devreden TOKİ’lerden dolayı böyle bir rakamın ortaya çıktığını ifade etti. Konut satışları ile ilgili gazetemize konuşan Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ise konut satışlarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Özdek ayrıca yabancı turistlerinde Van’da konut alımı yaptığını ifade etti.

 

DEVİRLER KONUT ARTIŞINI, AZ OLARAK GÖSTERDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’da 2016 yılının Şubat ayında  TOKİ  konutlarının devrinden dolayı 3 bin 636 konut satışı istatistiklere yansırken, bu sene şubat ayında bu sayının 338 olduğunu söyledi. 2017 Şubat ayı konut satış istatistikleri hakkında bilgiler veren Özer Coşğun, Türkiye genelinde konut satışlarının 2017 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 oranında azalarak 101 bin 468 olduğunu söyledi. “Konut satışlarında, İstanbul 17 bin 783 konut satışı ve yüzde 17,5 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 11 bin 274 konut satışı ve yüzde 11,1 pay ile Ankara, 6 bin 290 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 4 konut ile Hakkâri, 7 konut ile Ardahan ve 27 konut ile Şırnak oldu. Van ilinde 2016 yılının Şubat ayında 3 bin 636 konut satılmışken, 2017 yılının Şubat ayında bu sayı 338 oldu. Muş’ta bu sayı 63’ten 83’e, Bitlis’te 56’dan 92’ye çıkarken, Hakkâri’de ise 11’den 4’e düşmüştür.” Dedi.

 


COŞĞUN: VAN’DA 197 İKİNCİ EL KONUT SATILDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27 oranında artış göstererek 38 bin 676 olduğunu söyleyen Özer Coşğun, “Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 38,1 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 247 konut satışı ve yüzde 18,7 pay ile ilk sırayı aldı. Van ilinde bu sayı geçen senenin aynı ayına göre 51’den 87’ye, Muş’ta 7’den 15’e, Bitlis’te de 13’ten 14’e yükselirken, Hakkâri’de ise geçen yılın aynı ayında 1 ipotekli satış gerçekleşirken, bu yıl gerçekleşmemiştir” ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 azalarak 45 bin 215 olduğunu kaydeden Özer Coşğun, “2017 yılı Şubat ayında Van ilinde ilk defa satılan konut sayısı 141 olurken, bu sayı Muş ilinde 47, Bitlis’te 50, Hakkâri’de ise 3 oldu. 2017 yılı Şubat ayında Van ilinde ikinci el konut satış sayısı 197 olurken, bu sayı Muş ilinde 36, Bitlis ilinde 42 ve Hakkâri ilinde de 1 oldu” şeklinde konuştu.

 

ÖZDEK: ARTAN NÜFUS SATIŞI ARTIRDI

Konut satışlarıyla ilgili görüştüğümüz Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “2011 yılında yaşanan depremlerin ardından bugüne kadar konut satışlarında ciddi bir durgunluk vardı. Ancak 2017 yılından itibaren Van genelinde konut satışlarında ciddi bir talep meydana geldi. Şu anda merkeze yakın yerlerde özellikle ciddi bir talep var. Bu konut satışları Van göç eden ve Van’da yaşamaya başlayan insanlar tarafından daha çok yapılmaktadır. Dolayısıyla son zaman Van’da artan nüfusla birlikte konut satışları artmış oldu.”

 

“VAN’DA GÜVEN VE İSTİKRAR ARTTI”

Konut satışlarında güvenliğin önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Özdek, “Bunun dışında konut satışlarındaki en büyük nedenlerden bir tanesi de istikrar ve güvene bağlı bir olaydır. Van’da son zamanlarda istikrar ve güvenin hakim olması, konut satışlarına da ciddi anlamda yansımıştır. Güven ortamı piyasaya ciddi katkı sunmaktadır. Van’daki yaşam kalitesinin artması, güvenlik ortamının daha da yükselmesi, Van’ın eksiklerinin olmasına rağmen Van’a olan rağbeti artırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı 2017 yılının ilk aylarında konut isteği ile karşı karşıyayız. Biz Emlakçılar Derneği olarak da bunun farkındayız. Tapuda bu anlamada ciddi bir yoğunluk var. Vatandaş konut alımında istekliler.” Dedi.


“SATIŞLARIMIZ GÜZEL BİR SEVİYEYE GELDİ”

Satışların gün geçtikçe arttığını dile getiren Özdek şöyle devam etti: “Satışlarımız güzel bir seviyeye geldi. Bundan sonra da bunun artacağına inanıyorum. Özellikle önümüzdeki ay yapılacak olan referandumun ardından bunun daha da genişleyeceğine inanıyorum. Van’da insanlar yatırımlar yapmaktadır. Burada yatırım yapan insanlar burada konut alımları yapıyorlar. İnsanlar mikro olan yatırımlarını bu satışlar ile makroya çevirmek istiyorlar. Dolayısıyla bu artışlar Van için çok önemli ve olumlu bir gelişmedir.”

 

ÖZDEK: YABANCILAR KONUT ALMAYA BAŞLADI

Van’a gelen yabancı turistlerin de konut alımı yaptığını ifade eden Özdek, “Son yıllarda Van’a gelen yabancı turistlerde Van’da emlak anlamında yatırımlar yapmaktadır. Bu emlak yatırımları kapsamında konutlar satın almaktadır. Özellikle Irak ve İranlı vatandaşlar Van’da konut almak istiyorlar ve alıyorlar. Bu gelişme ve oluşumlarda Van için önemli bir gelişmedir. Van büyük bir şehirdir. Bu gelişmeler sayesinde Van’ın büyümesi daha da ön planda olacaktır. Bizde tüm herkesi Van’da yatırım yapmaya bekliyoruz. Yatırım daha da güzel ilerlemesi ve çoğalmasını istiyoruz. Gerek belediyeler gerekse de diğer kurumlar olarak insanlara kucak açmamız gerekiyor. Van’ın kalkınması için bu yatırımlara ihtiyaç var. Bu anlamda konutla ile bu yatırımlar kendini iyice göstermektedir.” İfade etti.

 

“YENİ YAPILAR TERCİH EDİLİYOR”

Konut alanların daha çok depremden sonra yapılan yapıları tercih ettiği söyleyen Özdek son olarak şunları söyledi: “Vatandaşlar depremde hasar görmemiş ve özellikle deprem sonrası yapılan yapıları çok fazla tercih ediyorlar. Bildiğiniz gibi bizler bu depremleri yaşandıktan sonra Van’daki yapıların ne kadar sağlam olduğu ile ilgili sağlıklı çalışmalar yapılmadı. Fakat son zamanlarda inşaat kalitesinin artması ve kontrollerin artması ile birlikte insanların güven duygusu da artmış oldu. Bundan sonrada insanlar Van’da çok daha sağlıklı bir şekilde konut sahibi olabilirler. Bu anlamada Van’la ilgili kafalarında bir soru işareti kalmasına gerek yok. Ayrıca şunu belirtmek isterim ki Van’da müstakil evden çok site tarzı konutlar daha çok tercih edilmektedir.”



Şehrivan Gazetesi


Geri Dön