29 / 03 / 2024

Isparta'da ev fiyatlarındaki artışın nedeni arsa eksikliği!

Isparta'da ev fiyatlarındaki artışın nedeni arsa eksikliği!

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Metin Çelik, konut stokunun yeterli olmamasının nedeni ve bu sorunun çözümü için önerilerde bulundu..



Isparta'da konut fiyatları her geçen gün yükselirken, buna bağlı olarak da merkez ilçe nüfusunda da artış yaşanıyor. Kentteki konut stokunun yeterli olmadığını sektör temsilcileri de doğruluyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı, İnşaat Mühendisi Metin Çelik, bu sorunun çözümü için önerilerde bulundu. 


Metin Çelik, ev fiyatlarındaki artışın arsa eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Çelik, "Isparta'da ev artışlarımızın en büyük nedeni bana göre arsa. Maalesef eski yerleşim bölgeleri dediğimiz eski Isparta denilen yerlerde, 18 uygulamaları, küçük parsel ve çok kişilerin olması nedeniyle çözümlenemeyen arsalar var. Harabe şeklinde gelmiş evler var. Anlaşılamayan, insanların bir araya gelemediği, müteahhitlerin uygulama yapamadığı yerler var. 400-500 bin nüfusu barındırabilecek bir alanımız varken kullanamıyoruz. Kullanamayınca arsa ihtiyacı oluyor. Bunun için de şehir dışına çıkıyor ve tarım alanlarını yok ediyoruz. Tarım alanlarını yok etmek geçici çözüm ama sağlıklı bir çözüm değil. Çünkü o alanlar da bize lazım" şeklinde açıklamalarda bulundu.


Çelik ayrıca, eski mahallelerdeki arsaların rehabilite edilerek hem şehrin mevcut altyapısından yararlanılabileceği hem de orada kentsel dönüşüm imkanlarının kullanılabileceğini belirtti.


Çelik, "Ayrıca rahat bir arsa üretimi gerçekleştireceğiz. Arsa üretmeyince arsa payı yüzde 25'lerde olması gerekirken yüzde 50'lerde. Merkezde yüzde 50'nin altında arsa üretimi çok zor. Birim bayındırlık fiyatlarımız bugün için yaklaşık 8001200 lira civarında ama biz  ortalama bin lira desek, yüzde 50 olduğunda bin lirada arsa payından geldiğinde metrekaresi 2 bin lirayı buluyor. Biraz da müteahhit kazacak derken, bina fiyatları  metrekare olarak şişiyor. Bir de malzeme fiyatları hızlı şekilde artıyor. Bu nedenle özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olması çok zor. Dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olması için arsa üretmeliyiz. Gerek hazine arazilerimizden gerekse belediyemizin yardımlarıyla bunu yapmalıyız. İsparta eskiden bunu dönem başarmıştır. Halıkent, Gülevler, Gülistan mahalleleri kooperatifleşme ve belediyenin öncülüğünde arsa payını minimum mal ederek, halkımıza ucuz yapılar temin edildi. Vatandaş kira öder gibi konut sahibi olma şansına sahip oluyor. Öncelikle arsa üretmemiz lazım. İsparta'da daire fiyatları çok yüksek değil. Antalya'yla karşılaştırma yapılıyor ama Antalya deprem yönetmeliği açısından bizden çok geride. Yapı maliyeti açısından bizden daha iyiler. Isı yönetmeliği açısından bizden rahatlar. Belki kalorifersiz daire yapıyorlar. Öyle olduğu halde bazı semtlere gittiğinizde Antalya'da fiyatlar uçuktur. Antalya'da maliyetin ucuz olmasına rağmen fiyatlar yüksektir." şeklinde ifadelerde bulundu.



Isparta Gazetesi



Geri Dön