26 / 04 / 2024

İstanbul, Anadolu gayrimenkul yatırımcılarının çekim merkezi haline geldi!

İstanbul, Anadolu gayrimenkul yatırımcılarının çekim merkezi haline geldi!

İstanbul'daki markalı projelerini Anadolu şehirlerine taşıyan Sinpaş ve Soyak'tan sonra Anadolulu konut üreticileri, İstanbul'a yöneldi. İstanbul bir anlamda Anadolu merkezli gayrimenkul yatırımcılarının çekim merkezi haline geldi...



Markalı konut sektöründe trend tersine döndü... İstanbul'daki markalı projelerini Anadolu şehirlerine taşıyan Sinpaş ve Soyak'tan sonra Anadolulu konut üreticileri, İstanbul'a yöneldi. İstanbul bir anlamda Anadolu merkezli gayrimenkul yatırımcılarının çekim merkezi haline geldi. Markalı konut pazarında daha hızlı büyümek için İstanbul'a yatırım yapan Anadolu merkezli şirketler arasında Adanalı Son Grup'tan Kayserili Kınaş ve Now'a kadar çok sayıda konut üreticisi bulunuyor. 


Anadolu merkezli inşaat şirketleri son dönemde İstanbul'da hayata geçirdikleri markalı konut projeleriyle dikkat çekiyor. 20 yıl önce Ankaralı büyük inşaat şirketleri Mesa ve Nurol'la başlayan İstanbul'a yöneliş trendi, geçtiğimiz yıllarda Mersin kökenli Timur Gayrimenkul ile yükselişe geçti. İstanbul'da "Nef" markasıyla gayrimenkul sektöründe önemli başarılara imza atan Timur Gayrimenkul'den sonra bir diğer Mersinli inşaat şirketi Gedizler Yapı Sancaktepe'deki ilk markalı konut projesiyle pazara girdi. 


Yine  Adana  ve Mersin'de 20'ye yakın konut projesini hayata geçiren Son Grup bünyesindeki Çukurova Gayrimenkul de iki vıl önce İstanbul Kartal'da iki yeni projeye başladı. Şirket, bu yıl içinde Kartal'da yeni bir projeye daha başlamayı planlıyor. 


Son dönemde Anadolu'dan İstanbul'a yönelen markalı konut üreticileri arasında çok sayıda Kayserili aile de bulunuyor. Kayseri'de 50 yıllık geçmişe sahip Ali Başyazıcıoğlu Holding'in inşaat şirketi, geçtiğimiz yılın son aylarında Novv markasıyla İstanbul'da markalı konut pazarına girdi. 

İstanbul Şişli'de Novv Bomonti projesini hayata geçiren Novv Gayrimenkul, kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra Sarıyer ve Haliç'te yeni projeler geliştirmeyi hedefliyor. Yine Kayseri'nin en eski inşaat şirketlerinden Kınaş'ın da İstanbul Bakırköy, Ataşelıirve Zeytinburnu'nda 3 önemli konut projesi bulunuyor. 



NEDEN İSTANBUL? 


Son dönemde Anadolulu konut üreticilerinin İstanbul'a yönelip markalaşmasının altında birçok önemli neden var. Bunlardan ilki ve en önemlisi İstanbul'un Türkiye'de inşaat sektörünün başkenti olması. 


Cube İstanbul Başkanı Ceren Kumbasar, "İstanbul gayrimenkul sektörünün sektör haline geldiği, Türkiye ekonomisinin kalbi niteliğinde bir metropol. Üstelik Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı. Hal böyle olunca Anadolu'da faaliyet gösteren inşaat şirketleri, kendi şehirlerinde çok başarılı olsalar bile İstanbul'u bir er meydanı olarak görüyor ve İstanbul'da markalı konut geliştirmek istiyor" diyor. 

İstanbul'da konut talebinin ve fiyatlarının diğer Anadolu şehirlerine göre daha yüksek olması da İstanbul'u inşaat sektöründe faaliyet gösteren tüm firmaların gözdesi yapıyor. 


Cushman Wakefield Türkiye Genel Müdürü Toğrul Gönden, İstanbul'da konut talebinin sürekli canlı olmasının da son dönemde Anadolulu konut üreticilerinin İstanbul'a yönelmesini hızlandırdığını belirtiyor. 

Gönden, "İstanbul, .Anadolu şehirleriyle kıyaslandığında daha büyük bir inşaat potansiyeline sahip. Geliştiriciler açısından yüksek getiri potansiyeli ve değer artışı da İstanbul'u yatırım için görece daha cazip kılıyor" diye konuşuyor. 


HEDEF ORTA VE ÜSTÜ 



Anadolu şehirlerinden İstanbul'a yönelen konut şirketleri, ağırlıklı olarak orta sınıfı hedefleyen markalı konut projeleriyle pazara giriş yapıyor. 

Bunların çok azı merkezi lokasyonlardaki konut projelerine yöneliyor. 

Toğrul Gönden, İstanbul'a yönelen konut geliştiricilerin arazi azlığından dolayı Sancaktepe, Kartal, Maltepe, Büyükçekmece, Esenyurt gibi yeni gelişmekte olan bölgelere yöneldiklerini söylüyor. 

Ceren Kumbasar da İstanbul'a yönelen Anadolulu inşaat şirketlerinin orta ve orta üst sınıfı hedefleyen projeler yaptıklarını belirtiyor ve " Bu şirketler ilk etapta İstanbul'da saüş bedellerinin ulaşılabilir olduğu projeleri tercih ediyor" diye konuşuyor. 

Kumbasaı 'a göre Anadolulu konut üreticilerinin hedefinde ise Avrupa Yakası'nda havaalanı aksı ile .Anadolu Yakası 'nda Kartal- Pendik hattı bulunuyor. 

İstanbul'da markalı konut pazarına geçtiğimiz ay adım atan Gaziantepli Şölen Çikolata'mn inşaat şirketi Balaııce Gayrimenkul de ilk yaurımini havaalanı bölgesine çok yakın bir yer olan Güneşli'de gerçekleştirdi. 

Daha önce Gaziantep'te birkaç konut projesi yaptıklarını söyleyen Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, "Farkımızı İstanbul'da hayata geçireceğimiz Balaııce Güneşli projemizle göstereceğiz" diyor. Çoban, metrekaresi 5 bin 360 TL'den satışa çıkan İstanbul'daki ilk karma projeleri için 270 milyon TL yatıriin yaptıklarını belirtiyor. 

Adanalı Son Grup da inşaat sektöründeki şirketi Çukurova Gayrimenkul'le Kartal'da iki önemli projeyi hayata geçiriyor. İstanbul'un gelişmekte olan bölgesi Kartal'da yeni bir projeye daha başlamaya hazırlanan grup, İstanbul Avrupa Yakası'yla da ilgileniyor. 


ANKARALILAR İLK SIRADA 



Mesa'dan Nurol'a, Tepe'den Kıızu'ya kadar İstanbul'daki markalı konut üreticileri arasında çok savada Ankaralı firma buluyor. İstanbul'un en önemli markalı konut projelerinden Viaport Venezia'yı hayata geçiren Bayraktar İnşaat da 1953 yılında Ankara'da kuruldu. İlk projesini Ankara'da gerçekleştiren şirket, son 5 yıldır İstanbul'da Via markasıyla önemli projelere imza atıyor. 


Ankaralı Kuzu Grup da İstanbul'da Spradon'dan Park Vadi'ye kadar çok sayıda markalı konut projesine imza attı. Yine  Ankara  merkezli Şenka İnşaat, İstanbul Beylikdiızü'nde Selin Evleri'yle markalı konutta büyüdü. 

Ankaralı Yenigün İnşaat'm da İstanbul'da önemli gayrimenkul yatırımları mevcut. 41 yıl önce Ankara'da kurulan Yenigün İnşaat, bu yıl 3 ayrı projeyle İstanbul konut pazarına girdi. Daha önce İstanbul'da konut projesi olmayan Yenigün İnşaat'm İstanbul'da Kazlıçeşme ve Bomonti'de önemli gayrimenkul yatırımları bulunuyor. 


Capital Mortgage


Geri Dön