26 / 04 / 2024

İstanbul depreme ne kadar hazır?

İstanbul depreme ne kadar hazır?

17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 21 yıl geçmişken deprem konusu bir kez daha gündeme geldi. Peki İstanbul depreme ne kadar hazır?



Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, bugünkü yazısında İstanbul'daki yatırımları kaleme aldı. İşte Çelik'in o yazısı...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir sohbet gerçekleştirdik. Konu İstanbul olunca, saatlerce konuşmak ve yüzlerce konuyu ele almak mümkün. Basın danışmanı Murat Ongun’un da eşlik ettiği Florya’daki buluşmada Başkan İmamoğlu ile şehirdeki son durumu ele aldık. İlk sorum “Göreve geldiğinizden bu yana yaptıklarınız arasında en fazla hangi icraatınızı önemsiyorsunuz?” oldu. Kurumsallık çerçevesinin önemine işaret ederek söze başladı. İhaleler başta olmak üzere şu ana kadar hiç olmadığı kadar güçlü şekilde bunun hissedildiğini ifade etti.

İstanbul depreme ne kadar hazır?

Büyük projelerdeki durum nedir?
Öncelikle metrodan bahsedeyim. Biz geldiğimizde biri hariç, çalışmalar neredeyse tamamen durmuştu. Benim için en önemli konu bu. Duran bütün metro hatlarını çalıştırmış olmaktan gurur duyuyoruz.

İstanbul depreme ne oranda hazır?
Bu bir seferberlik konusu. “Kentsel dönüşüm” kavramıyla İstanbul’da sınıfta kalındı. Kimse “bu işi ben çözeceğim” diyemez. İstanbul depremi Türkiye için millî güvenlik sorunudur. Bakanlık, valilik, belediye, İTO, ISO, MÜSİAD, TÜSİAD… Herkesin katılacağı âdeta bir Ombudsman modeliyle yürümemiz gerekir. İddia ediyorum, bu ortam oluşursa 10 yılda çok büyük yol alırız.

 

Zorunlu deprem sigortası mecliste!


Geri Dön