26 / 04 / 2024

İstanbul dünya gayrimenkul pazarında 20'nci sırada!

İstanbul dünya gayrimenkul pazarında 20'nci sırada!

Alkaş, "Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı araştırmaya göre İstanbul'un, "dünyanın en büyük iş merkezleri ve gayrimenkul pazarları" olarak tanımlanan 30 şehri arasında 20'nci sırada yer aldığını da belirtti.



"Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı rapora göre, İstanbul artık Londra, Moskova ve Paris ile Avrupa'nın en büyük 4 mega şehri arasında yer alıyor.


Gayrimenkul hizmetlerinde ve yatırım yönetiminde global danışmanlık hizmetleri sunan JLL tarafından hazırlanan "Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı raporun Türkçe özeti, düzenlenen basın toplantısıyla gazetecilerle paylaşıldı.


Toplantıda konuşan JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, İstanbul'un gerçeklerini doğru anlatmak adına raporun hazırlandığını, raporun şehre çok ciddi katkıları olacağını söyledi.


Alkaş, kent ekonomilerinin daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini, İspanya ekonomisi olumsuz gelişmeler yaşarken Madrid'in ön plana çıktığını, Fransa-Paris örneğinde aynı gelişmelerin görüldüğünü aktardı.


İstanbul'un Türkiye ekonomisi içerisindeki önemine dikkati çeken Alkaş, şehrin, dünya kentleri sıralamasında önemli yerlere gelmeye başladığını vurguladı.


Alkaş, İstanbul'un, Avrupa kıtasının en fazla nüfusa sahip şehri olduğunun altını çizerek, "İstanbul, potansiyeli ve iş hacmi ile birçok Avrupa şehrini geride bıraktı. Bunda Türk Hava Yollarının (THY) yadsınamaz katkıları ile jeopolitik konumunun önemi büyük. Şehir, ticari, lojistik ve kurumsal yönetim açısından birçok ülke ekonomisinden daha önde" dedi.


"İstanbul'un gücü 400 milyar dolar"

İstanbul'un satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğünün 400 milyar dolara ulaştığını belirten Alkaş, şehrin Ticari Cazibe Endeksi'ne göre de dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında yer aldığını dile getirdi.


Alkaş, İstanbul havalimanlarının her geçen gün istatistiklerini genişlettiğini ve olumlu anlamda gelişme sağladığını, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın uluslararası uçuşlar açısından en hızlı büyüyen havalimanları arasında bulunduğunu anlattı.


İstanbul'un altyapı ve ulaştırma yatırımlarına değinen Alkaş, Marmaray, Avrasya Tüneli, Üçüncü Havalimanı, üçüncü köprü, hızlı tren, metro gibi ulaştırma projelerinin İstanbul'u gelecekte birçok alanda ön plana çıkaracağını, kaybettiği olimpiyat hakkını geri getirebileceğini söyledi.


Alkaş, İstanbul'un kongre turizmi açısından da çok önemli konuma geldiğini, bu alanda dünyada 9'uncu sırada yer aldığını aktardı.


Şehre daha fazla kongre, toplantı ve fuar için turist gelmesi gerektiğini vurgulayan Alkaş, İstanbul turizminin çeşitlendiğini, yemek turizminin buna örnek olduğunu kaydetti.


"İstanbul, dünyanın ilk 10 şehri arasına girecek"

Alkaş, İstanbul'un bir inovasyon merkezi olma yolunda hızla ilerlediğine, şehirden çıkan patent başvurularının 2000 yılından beri sürekli arttığına dikkati çekti.


İstanbul'un perakende pazarında küresel anlamda 2030 yılına kadar dünyanın ilk 10 şehri arasına gireceğini söyleyen Alkaş, yeni markaların şehre gelmesi gerektiğinin altını çizdi.


Alkaş, İstanbul'un lojistikte 8,5 milyon metrekare alana sahip olduğunu, 1 milyon metrekare alanın da inşa halinde bulunduğunu ifade ederek, "İstanbul, dünyanın en fazla ziyaret edilen beşinci şehri. Konferans, etkinlik, fuar alanında 9'uncu sırada yer alıyor. 480 otel işletmesi, 49 bin oda var. 2017 sonunda 56 bin odaya çıkacak. Üçte ikisi 4 yıldız ve üzeri donanıma sahip" bilgilerini verdi.


İstanbul'un yatırım hacminin Moskova'nın onda biri, Sao Paulo'nun yarısı seviyesinde olduğunu anlatan Alkaş, "Son 3 yılda şehirde 2 milyar dolarlık ticari gayrimenkul yatırım işlemi gerçekleşti. Bu daha yukarılara çıkmalı. Gaziosmanpaşa, Fikirtepe, Tarlabaşı gibi kentsel dönüşüm projelerinin şehre büyük katkısı olacak" diye konuştu.


"İstanbul, artan başarılarıyla gelişen bir dünya şehri"  

Alkaş, "Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı araştırmaya göre İstanbul'un, "dünyanın en büyük iş merkezleri ve gayrimenkul pazarları" olarak tanımlanan 30 şehri arasında 20'nci sırada yer aldığını da belirtti.


Raporun, İstanbul'un artık dünya sahnesinin en güçlü oyuncularından biri haline geldiğini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Alkaş, "Raporumuzda, 'Arka planda yükselen jeopolitik risklere rağmen dinamik ve artan başarılarıyla gelişen bir dünya şehri' olarak nitelenen İstanbul, büyüyen tüketim ve güçlü demografik profil birleşimini, güçlü büyüme sağlayan, öncülüğünü finansal ve ticari hizmetler ile teknoloji sektörünün yaptığı bir ekonomi ile buluşturuyor" değerlendirmesinde de bulundu.


"İstanbul, Avrupa'nın 4 mega şehrinden"

Toplantıda, gazetecilerle paylaşılan "Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı rapora göre, İstanbul artık Avrupa'nın dört mega şehri arasında yer alıyor.


İstanbul, güvenilir bir finans merkezi olarak gelişim göstermesi, inovasyon ile ticarete ev sahipliği yapması ve altyapı iyileştirmeleriyle Gelişen Dünya Şehirleri Ligi'nin son 5 yıl içinde en çok ilerleme kaydeden kenti oldu.


İstanbul'un küresel çaptaki rekabetçiliğinden ticari gayrimenkul ortamına kadar pek çok farklı açıdan incelendiği raporda, İstanbul'un artık Londra, Moskova ve Paris ile Avrupa'nın en büyük 4 mega şehri arasında bulunduğu vurgulandı.


Raporda, İstanbul'un ekonomik göstergelerinin birçok küresel benzerinden güçlü olduğu da kaydedildi.


Hava taşımacılığının merkezi

Raporda öne çıkan önemli bulgular ise şu şekilde sıralandı:

Güvenlik konusundaki soru işaretlerine karşın benzersiz kültürel kimliği ve sıra dışı enerjisi, İstanbul’un dünyanın ilk beş turist destinasyonu arasındaki konumunu destekleyen unsurlar olarak öne çıkıyor. Küresel bağlantıları hızla artan şehir, şu anda dünyanın en hızlı büyüyen havayolu taşımacılığı aktarma merkezi konumunda bulunuyor.


Şehrin altyapısındaki gelişme, İstanbul’u dönüştürüyor ve ekonomik dinamizminde anahtar rol oynuyor. Metro hatlarının uzaması, üçüncü köprü ve Üçüncü Havalimanı gibi altyapı çalışmaları, gelecekteki büyüme için pozitif sinyaller verirken, aynı zamanda gelişimin şekillenmesi ve yayılması anlamına da geliyor.


Kentte gayrimenkul sektörü de gelişime cesur ve girişimci bir yanıt verdi. Gelişen yeni altyapı projeleri, İstanbul gayrimenkul pazarının mekansal yerleşimini temelden değiştiriyor. İstanbul pek çok yeni inşaat projesine tanıklık ediyor.


Mevcut geliştirme süreci tamamlandığında şehrin dünya standartlarında alışveriş merkezlerini de içeren 5 milyon metrekarenin üstünde modern perakende alanı, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi gibi yeni iş bölgelerini de kapsayan 7 milyon metrekareye yakın A sınıfı ticari ofis alanı, yaklaşık 9,5 milyon metrekare modern lojistik alanı (Kocaeli’yi de kapsayan Geniş İstanbul Havzası), 500 lisanslı otelde, 56 bini aşan oda sayısına sahip olması bekleniyor.


Bu gelişmeler aynı zamanda şehrin bir ticaret, perakende, lojistik ve tatil merkezi olmasını sağlayacak.


Gayrimenkulde sürdürülebilir başarının anahtarı

Raporda, şehrin gelişimi ve ekonomik anlamda ilerlemesi için gayrimenkulün önemine de değinildi.


Gayrimenkulün, başarının bir bileşeni olduğuna dikkati çeken raporda, İstanbul'da kültürel kimlik korunurken yaratıcılık, inovasyon ve girişimciliği destekleyecek uygulamalar için gereken altyapı ve ortam sağlanması gerektiği kaydedildi.  


Raporda, bu durumun, piyasa takibi, performans ölçümü, mevzuat gözetimi ve ticari işlem süreçleri gibi şeffaf gayrimenkul uygulamaları, likit ve uluslararası sermayeye açıklık, İstanbul'un eşsizliğini korumak, inovasyonu ve toplum bilincini teşvik etmek, daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre ihtiyacına yanıt vermek, yüksek kaliteli, ekonomik ve erişilebilir konutlar sunmakla olabileceği vurgulandı.


Olumsuzlukları en aza indirmek için örnek alınmalı 

Şehrin hazırlıklı olması gereken yönlere de işaret edilen raporda, İstanbul'un dünya şehri olmaya yönelik geçiş sürecinin henüz kısmen tamamlandığı ve kentin, Londra, Paris, New York ve Tokyo gibi hızlı büyüyen diğer mega şehirlerin de karşılaştığı güçlüklerle karşılaşabileceği belirtildi.


Raporda bu şehirlerin, altyapı, ekonomik işlevler, planlama otoriteleri ve stratejik düşünme alanında benzer gelişmeler göstererek mega şehirden "Gelişmiş Dünya Şehirleri"ne dönüşüm gerçekleştirdiği, İstanbul'un karşılaşabileceği güçlükler ve bu güçlüklere yönelik pratik müdahaleler bakımından değerli örnekler sundukları da aktarıldı.


AA


Haber Dünya gazetesinde şöyle yer aldı;


İSTANBUL AVRUPA'NIN DÖRT MEGA ŞEHRİNDEN BİRİ 

İstanbul Ticari gayrimenkul üzerine finansal ve profesyonel hizmetler veren JLL tarafından hazırlanan "Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı rapora göre, İstanbul artık Avrupa'nın dört mega şehrinden biri oldu. İstanbul'u küresel çaptaki rekabetçiliğinden, ticari gayrimenkul ortamına kadar pek çok farklı açıdan incelediği M "Dünya Sahnesinde İstanbul" raporun- > da, İstanbul'un artık Londra, Moskova ve Paris ile birlikte Avrupa'nın en büyük dört şehri arasında bulunduğu vurgulandı. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, 2015'in son çeyreğinde yayınladıkları Global300 araştırmasında İstanbul'un 'dünyanın en büyük iş merkezleri ve gayrimenkul pazarları' olarak tanımlanan 30 şehir arasında 20'nci sırada yer aldığını söyleyerek, "Son rapor, İstanbul'un artık dünya sahnesinin en güçlü oyuncularından biri haline geldiğini açıkça ortaya koyuyor. Jeopolitik risklere rağmen, dinamik ve artan başarılarıyla gelişen bir dünya şehri olarak nitelenen İstanbul, büyüyen tüketim ve güçlü demografik profil birleşimini, öncülüğünü fınansal ve ticari hizmetler ile teknoloji sektörünün yaptığı bir ekonomi ile buluşturuyor" dedi. 

400 milyarlık ekonomik güce sahip İstanbul'un 400 milyar dolarlık ekonomik gücüyle dünyanın en önemli 20 ticaret merkezinden biri olduğunu aktaran Alkaş, alt yapı projeleri öne çıkan kentte sadece tek bir havalimanından 80 milyon yolcu geçtiğini düe getirdi. 

Gayrimenkuldeki ticari işlem yetersiz İstanbul'da halen 3 milyon metrekare A sınıfı ofis olduğunu 2 yılda bu stokun 7 milyon metrekareye çıkacağını anlatan Alkaş, 480 otelde <Î0 bin olan yatak sayısının 2017'de 56 bin olacağım belirterek, "Ancak hala ticari gayrimenkul işlemi düşük. Gayrimenkulde 2 milyar dolarlık ticari işlem yapıldı. Bu rakamla Pekin'in yüzde 10'u" dedi. 


Dünya






Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


JLL tarafından hazırlanan 'Dünya Sahnesinde İstanbul' başlıklı rapora göre, İstanbul artık Londra, Moskova ve Paris'le Avrupa'nın en büyük 4 şehri arasında.


JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, "İstanbul, birçok Avrupa şehrini geride bıraktı. Bunda Türk Hava Yolları'nın yadsınamaz katkıları var" dedi.


İSTANBUL'UN GÜCÜ 400 MİLYAR $ 


İstanbul'un ekonomik büyüklüğünün 400 milyar dolara ulaştığını belirten Alkaş, Avrasya Tüneli, Üçüncü Havalimanı gibi projelerin şehri daha da öne çıkaracağını söyledi.


Akşam







Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



İstanbul, gayrimenkul hizmetlerinde ve yatırım yönetiminde global danışmanlık hizmetleri sunan JLL'nin hazırladığı "Dünya Sahnesinde İstanbul" başlıklı rapora göre, Avrupa'nın 4 mega şehri arasına girdi.


Londra, Moskova ve Paris ile ilk 4'ü paylaşan İstanbul, güvenilir bir finans merkezi olarak gelişim göstermesi, inovasyon ile ticarete ev sahipliği yapması ve altyapı iyileştirmeleriyle Gelişen Dünya Şehirleri Ligi'nin son 5 yıl içinde en çok ilerleme kaydeden kenti oldu. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, raporun İstanbul'un gerçeklerini doğru anlatmak adına hazırlandığını söyledi. İstanbul'un satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğünün 400 milyar dolara ulaştığını belirten Alkaş, şehrin Ticari Cazibe Endeksi'ne göre de dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında yer aldığını dile getirdi. İstanbul'un perakende pazarında küresel anlamda 2030 yılına kadar dünyanın ilk 10 şehri arasına gireceğini söyleyen Alkaş, yeni markaların şehre gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Alkaş, "Son 3 yılda şehirde 2 milyar dolarlık ticari gayrimenkul yatırım işlemi gerçekleşti. Bu daha yukarılara çıkmalı" diye konuştu. 


Sabah


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünya Sahnesinde İstanbul raporuna göre, yatırımcılar Türkiye’ye terör nedeniyle ‘Ortadoğu ülkesi’ gözüyle bakıyor ancak İstanbul 4 mega şehir arasında yer alıyor.


Gayrimenkul sektöründe danışmanlık hizmetleri sunan JLL tarafından hazırlanan ‘Dünya Sahnesinde İstanbul’ başlıklı rapora göre, İstanbul Londra, Moskova ve Paris ile Avrupa’nın en büyük
 
4 mega şehri  arasında yer alıyor. Ticari Cazibe Endeksi’ne göre de dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında bulunuyor. Ancak yaşanan terör olayları, yatırımcıların ülkeye bakışını etkiliyor. Türkiye’nin şu anda yatırımcılar tarafından ‘Ortadoğu ülkesi’ algısına sahip olduğunu söyleyen JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, bunun aksine İstanbul’da önemli bir gelişim sürecinin olduğunu söyledi. Alkaş, “Yurt dışından bakıldığında bir Ortadoğu ülkesi görünümü çiziyoruz. Ancak İstanbul’un istatistiklerini ortaya koyunca farklı sonuçlar çıkıyor” dedi. İstanbul’un hak ettiği gayrimenkul alım satım ticaretinin altında olduğunu dile getiren Alkaş, Türkiye’ye hâlâ para girişi olduğunu, ciddi kaçışlar beklemediğini vurguladı. Alkaş, yatırım için 6 hükümet fonuna ve Norveçli bir fona araştırma yaptıklarını da ifade etti. 
 

Araplara ev satan aracılara dikkat!

 
KÖRFEZ’DEN gelen yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü belirten Avi Alkaş, büyük bir riske karşı uyarıda bulundu. Aracı kurum ya da kişilerin yatırımcıları gerçek dışı vaatlerle kandırdığını belirten Alkaş, “Tehlikeli bir süreçteyiz. Arap yatırımcıların kötü niyetli kişilerce yanlış yönlendirildiğini görüyoruz.
 
3 kelime Arapça bilen bu işe girdi. Şişmiş vaatlerle yatırımcılar yönlendiriliyor. Sonra da hayal kırıklığı yaşanıyor. Kapalıçarşı’da 10 bin dolarlık halıyı 100 bin dolara satmak gibi. Ancak günün sonunda ayağına sıkmak olur” diye konuştu.   


Vatan


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


JLL'NİN İstanbul'u küresel çaptaki rekabetçisinden ticari gayrimenkul ortamına kadar pek çok farklı acıdan incelediği 'Dünya Sahnesinde İstanbul' raporu yayınlandı. Raporda, İstanbul'un artık Londra, Moskova ve Paris ile birlikte Avrupa'nın dört mega şehri arasında bulunduğu vurgulandı. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkas "Son rapor, İstanbul'un artık dünya sahnesinin en güdü oyuncularından biri haline geldiğini ortaya koyuyor. Raporumuzda, 'yükselen jeopolitik risklere rağmen, dinamik ve artan başarılarıyla gelişen bir dünya şehri' olarak nitelenen İstanbul'un Gelişen Dünya Şehirleri liginin son beş yılın en çok gelişme kaydeden şehri olduğu belirtiliyor. İstanbul'un ekonomik göstergeleri benzerlerinden güdü konumda" dedi. 


Star 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Jones Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Alkaş, yurtdışından Türkiye’ye bakışın hiç iyi değil olmadığını söyledi.


İstanbul, Oxford Economics raporlarına göre, 400 milyar dolarlık ekonomik büyüklükle dünyanın 5 megakenti arasına girerken, Türkiye genelinde yaşanan terör olayları ve bombalamalar risk algısını yükseltiyor. Tüm dünyada gayrimenkul ve perakende sektörlerine finansal ve danışmanlık hizmetleri sunan Jones Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, “Yurtdışından Türkiye’ye bakış hiç iyi değil” diye konuştu.

MOSKOVA’NIN 10’DA BİRİ KADAR


Dışarıdan bakıldığında Türkiye için bir savaş ülkesi görünümü çizildiğini aktaran Alkaş, hazirandan bu yana devam eden terör olayları ile Türkiye’nin koşarak bir Ortadoğu ülkesi olmaya gittiğine dikkat çekti. “Dünya Sahnesi’nde İstanbul” başlıklı raporu açıklayarak, ekonomi ve siyaset dünyasındaki son gelişmeleri yorumlayan Alkaş, geçmiş 15 yıl boyunca rüzgarı arkasına alan Türkiye’ye son dönemde yatırım ortamı nedeni ile soğuk bakıldığını söyledi. Yeni dönemde güvenlik riskinin en aza indirilmesi gerektiğini ifade eden Alkaş, yatırımcıların Türkiye’de istedikleri parametreler doğrultusunda şeffaf ve kayıt dışılığın olmadığı şartlar oluşturulmasını istediklerini belirtti.

Raporun sonuçlarını açıklarken İstanbul’un bugünkü nüfusu ile Avrupa’nın en büyük şehri olduğuna ve arka planda yükselen jeopolitik risklere rağmen dinamik bir profil çizdiğine işaret eden Avi Alkaş, ancak risk algısının yükseldiğini bildirdi.

Avi Alkaş, riskler nedeni ile Türkiye’de gayrimenkul ticaretinin Pekin ve Moskova’nın 10’da biri kadar olduğunu sözlerine ekledi.

SİMSARLAR SEKTÖRÜN AYAĞINA KURŞUN SIKIYOR


Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, gayrimenkul sektöründeki simsarlara tepki gösterdi. Son dönemlerde bazı aracıların Körfez ülkelerinden gelen yatırımcılara fahiş getiriler vaat ederek, gayrimenkul sattığını kaydeden Alkaş, şunları söyledi: “Bu, Kapalıçarşı’da 10 bin dolarlık bir halıyı 100 bin dolara satmaya benzer. Çok tehlikeli bir süreçteyiz. Özellikle Körfez bölgesinden gelecek yatırımcının bazı kötü niyetliler tarafından istismar edileceği, yanlış yönlendirebileceği durumlarla karşılaşabiliriz. Bu sektörün ayağına kurşun sıkmaktır.”

Sözcü/ SAYİME BAŞÇI



Haber Taraf'ta şu şekilde yer aldı;

İstanbul artık Londra, Moskova ve Paris ile birlikte Avrupa'nın en büyük 4 mega şehri arasında yer alıyor. JLL Türkiye tarafından hazırlanan Dünya Sahnesinde İstanbul başlıklı rapora göre, İstanbul'un satın alma paritesine göre hesaplanan ekonomik büyüklüğü 400 milyar dolara ulaşü. Ticari Cazibe Endeksi'ne göre 4,e dünyanın en önemli 20 iş merkezi arasında yer aldı. İstanbul güvenilir bir finans merkezi olarak gelişim göstermesi, inovasyon ile ticarete ev sahipliği yapması ve alt yapı iyileştirmeleriyle son 5 yıl içinde en çok ilerleme kaydeden kenti oldu. 

Taraf

Geri Dön