25 / 04 / 2024

İstanbul'a 3 yeni marina!

 İstanbul'a 3 yeni marina!

West Marin, Marin İstanbul ve Ispark'ın tekne parklarıyla İstanbul’daki bağlama kapasitesi 4 bine çıkıyor...



Finansın, eğlencenin, lojistiğin, turizmin merkezi olan İstanbul, bir türlü denizciliğin merkezi olamadı. Her bir yanı denizle çevrili olmasına karşın tekne sahipliği oranı, istatistiklere bile yansımayacak kadar az. Genetik olarak deniz kültüründen uzak olmak, gelir seviyesinin düşüklüğü, tekne fiyatlarının yüksekliği ve elbette marina sıkıntısı gibi etmenler İstanbul’un handikapları. Ancak istekli ve bu işe ayıracak parası olanlar bile tekne alma konusunda kararsız çünkü bağlayacak yer yok. İstanbul’daki marina sayısı bir elin parmaklan kadar bile değil. Balıkçı barınaklarım saymazsak şu anda İstanbul’da aktif olan sadece 3 marina var. Kalamış ve Ataköy gibi

eski marinalara iki yıl önce hizmet vermeye başlayan Pendik Marintürk City eklenmişti.




FİYATLAR DÜŞECEK

Sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu işe el attı. Birçok uygulamasını eleştirdiğim Kadir Tbpbaş, İstanbul’a Ispark aracılığıyla 10 tekne park yapacağım açıklaması denizcileri heyecanlandırdı. Belediyenin yatırımlarının yanı sıra ekim ayında açılışı yapılacak olan Büyükçekmece’deki İstanbul Marin de sektöre ciddi bir hareket getirecek.


Kapasite sınırlı olunca marina fiyatları da el yakıyor. Düşünün, 16 milyona yakın nüfusun olduğu bir şehirde sadece 2 bin kadar tekne kapasitesi var.


4 yeni yatırımla bu sayı iki katma çıkmış olacak. Bu yeni yatırımların sektöre iki büyük etkisi olacak. Fiyatlarda ciddi bir düşüş sağlanacak ve Boğaz kıyısında kimin işlettiği belli olmayan bağlama yerleri standarta kavuşarak gelir getirecek.



MARİN İSTANBUL YÜZDE 40 İNDİRİMLE BAŞLADI

Büyükçekmece'de Türk-Alman işbirliğiyle yapılan ve ekim ayında kapılarını açmaya hazırlanan Marin İstanbul, ilk 200 yata yüzde 40 indirim uygulaması ile rezervasyon almaya devam ediyor. Marinaya bugüne dek 100'e yakın yat rezervasyon yaptırmış.


Şehre hem uzak hem de yakın bir noktada bulunan Marin İstanbul, 600 tekne kapasiteli. Karada da 120 teknelik yeri olan marina, Atatürk Havalimanı'na 24 kilometre uzaklıkta, deniz otobüsü iskelesinin de yanında yer alıyor.


WEST MARİN YABANCI TEKNELERİ HEDEFLİYOR

Ocak ayında tekne kabul etmeye başlayan Ambarlı Koyu'ndaki West Marin'de çalışmalar hâlâ sürüyor. Kara bölümünü tamamlamaya çalışan marina, 2013'ün ilk aylarında tamamen bitmiş olacak. Marinanın genel müdürü Fuat Çimen, "Yerel talep yeterli ancak biz Akdeniz çanağından da müşteri bekliyoruz. İstanbul'da bağlama sıkıntısı olduğu için birçok yat İstanbul'u tercih etmiyordu. Artık İstanbul'da rotaları arasına girecek" diyor. Enelka Grubu tarafından yapılan West Marin, kum plajı, sosyal tesisleri, mağazaları ve spor merkeziyle West Marin, şehrin dışında küçük bir tatil yöresi yaratmış.



Yeni seçenek: Tekne Parklar

Ispark tarafından yapılan 388 yat kapasiteli, yüzer iskele niteliğine sahip iki tekne park Tarabya ve Istinye'de iki gün önce açıldı. Tekne parklar, kısa süre içinde Büyükdere, Bebek, Paşabahçe ve Çengelköy'de de hayata geçirilecek. Istinye koyunda 180 ve Tarabya koyunda 208, toplam 388 yat kapasiteli parkların fiyatları da belli oldu.

10-30 metre arasındaki orta ve büyük tekneler Istinye'de, 16 metreye kadar olan tekneler ise Tarabya'da bağlanabilecek. Kısa süreli parklarda 1 saate kadar 48 metrekareye kadar, metrekare fiyatı 100 lira, 48/60 metrekare arası, metrekare fiyatı 125 lira, 60 metreden sonrasının metrekare fiyatı ise 150 lira olacak. Teknelerin bağlanma süresi arttıkça, fiyat düşecek.


Akşam



Geri Dön