19 / 04 / 2024

İstanbul’da 100 TOKİ evinin 7’si dar gelirli için!

İstanbul’da 100 TOKİ evinin 7’si dar gelirli için!

TOKİ’nin İstanbul’da yaptığı konutların yüzde 7’sinin sosyal konut olduğunu belirten Tolga Türkanık, TOKİ’nin şu anda daha fazla gelir elde edebilmek için gelir paylaşımının yüksek olduğu yerlerde konut yapmayı tercih ettiğini söyledi.



İstanbul’da yaptığı evlerin yüzde 7’si sosyal konut olan TOKİ, lüks semtlerde pahalı konut üretmeyi tercih ediyor.


TOKİ’nin alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar için Kayaşehir’de yapacağı bin 500 konut için bu yıl martta çekilen kuraya 103 bin kişi başvurmuştu. Metrekare fiyatlarının 6 bin lirayı gördüğü bölgede dar gelirlinin ev alması zorlaşıyor


Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacı devam ederken, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) İstanbul’da ürettiği yeni konutlar ağırlıklı olarak orta üstü ve yüksek gelir grubuna hitap ediyor. TOKİ’nin İstanbul’da yaptığı konutların sadece yüzde 7’sinin sosyal konut olduğunu belirten Yapı – Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, TOKİ’nin şu anda daha fazla gelir elde edebilmek için gelir paylaşımının yüksek olduğu yerlerde konut yapmayı tercih ettiğini söyledi.


EV BORCU İNSANLARI ROBOTLAŞTIRIYOR


Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen “6. Konut Konferansı’nda konuşan Tolga Türkanık, Türk halkının konuta bakış açısını anlattı. İstanbul’da insanların artık konut edinmek için çalıştığını dile getiren Türkanık, “Vatandaşlar aldığı evin borcunu ödemek için birçok sosyal giderden mahrum kalıyor, tiyatro, sinema ve tatil gibi ihtiyaçlarını sürekli erteliyor, evden işe, işten eve gidip gelerek adeta robotlaşıyor” dedi.


İstanbul’da 100 TOKİ evinin 7’si dar gelirli için!


FİYATLAR 5 YILDA YÜZDE 110 ARTTI


Türkanık, konut giderlerine değinerek, İstanbul’da konut fiyatlarının ortalama olarak yılda yüzde 20 arttığını söyledi. İstanbul’da son 5 yılda konut fiyatlarının yüzde 110 arttığını aktaran Türkanık, bu rakamın Türkiye genelinde yüzde 75 olduğunu bildirdi. Türkanık, “İstanbul’da ev için harcanan para metrekare başına 2 bin 60 lira. Bu rakam Türkiye genelinde 1690 lira civarlarında. Yani İstanbul’da 100 metrekare bir ev almak istiyorsanız 206 bin lirayı gözden çıkarmalısınız. Ortalama bir evin satış fiyatı bu” diye konuştu.


YÜZDE 7’Sİ DAR GELİRLİLER İÇİN


Orta ve alt gelir grubunun İstanbul’da ev sahibi olmasının giderek zorlaştığına değinen Türkanık, bu konuda  TOKİ  rolünün öneminden bahsetti. Türkanık, TOKİ’nin İstanbul’da yaptığı konutların sadece yüzde 7’sinin sosyal konut olduğunu belirterek, TOKİ’nin şu anda daha fazla gelir elde edebilmek için Batı Ataşehir, Etiler gibi gelir paylaşımının yüksek olduğu yerlerde konut yapmayı yeğlediğini anlattı. Türkanık, “Bu geliri sosyal konutlara çevirmesi lazım. TOKİ, elde ettiği geliri düşük gelirli vatandaşlara dağıtmalı. 100 tane konut yapıyor. Bunların çoğu siteler, rezidanslar, gelir paylaşımı üzerine konutlar. Bunların sadece yüzde 6-7’si orta ve alt gelire sahip insanlar için. Bunu yükseltmesi lazım” ifadelerini kullandı. Yüzde 7’ye yakın sosyal konut haricinde TOKİ’nin konutlarının yüzde 75’inin gelir paylaşımı üzerinden üretilen evler olduğunu aktaran Türkanık, geriye kalan yüzde 18’lik bölümün de kamu binası olduğunu söyledi.


UCUZ KONUT İÇİN ARAZİ ÜRETİLMELİ


Türkanık, İstanbul’da devletin elinde yüksek miktarda arazi olduğunu belirterek, bunların imara açılarak düşük ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için konut üretilmesi gerektiğini ifade etti. Vatandaşların maaşının yarısını hatta daha fazlasını konuta harcadığını kaydeden Türkanık, kişi başı düşen gelirin konut fiyatlarındaki artışa göre çok çok az arttığını vurgulayarak, bu durumun oluşturduğu sıkıntılara dikkati çekti.


Sözcü


Geri Dön