25 / 04 / 2024

İstanbul'da 35 bin 117 bin konut dönüşüyor!

İstanbul'da 35 bin 117 bin konut dönüşüyor!

Sultanbeyli Mimar Sinan Mahallesi'nde yapılan millet bahçesindeki ilk fidanların toprakla buluşması dolayısıyla gerçekleşen toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, il genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önceki gün, Sultanbeyli Mimar Sinan Mahallesi'nde yapılan millet bahçesindeki ilk fidanların toprakla buluşması dolayısıyla düzenlenen programda kentsel dönüşüm ve diğer projeler projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye'nin de küresel iklim değişikliğinin  neden orman yangınları, seller, depremler gibi doğal afetler ilk sırada olmak üzere insan yaşamını tehdit eden birçok afetlerin yaşandığını anımsatan Bakan Kurum, afet yaşayan yerdeki vatandaşların acılarını gidermek için günlerce bölgelerde yaşadıklarını ve şehirlerin eski haline gelmesi için hep yoğun mesai harcadıklarını dile getirdi. 

İstanbul da 35 bin 117 bin konut dönüşüyor!

Şehirlere kazandırdıkları yeşil yatırımlara bir yenisini daha eklemenin heyecanını yaşadıklarına dikkat çeken Kurum, daha önce açıkladıkları '81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi' hedefiyle kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekareye yükseltmek istediklerini belirtti. Çalışmaların kentlerde devam ettiğini söyleyen Kurum, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu çerçeveden bakarsanız hemen her şehrimizde sosyal konuttan millet bahçelerine, kentsel dönüşüm projelerinden, sıfır atık projelerine, yine atıkların dönüştürülmesi, toplanması bunların geri kazanılması projesinden iklim değişikliği, ekolojik koridorların oluşturulmasına kadar.. Net sıfır emisyon hedefini Sayın Cumhurbaşkanımız tüm dünyaya ilan ettiler. Net sıfır emisyonu yakalayabilmemiz için, havamızın daha temiz olabilmesi için işte yutak alanlar dediğimiz yeşil alanlarımızı, ormanlarımızı, denizlerimizi korumak zorundayız. İşte bu güzel yavrularımıza, daha güzel bir gelecek bırakmak adına biz de iklim değişikliğiyle mücadele ediyoruz ve ekolojik koridorlar oluşturuyoruz. Bu millet bahçelerimiz de ekolojik koridorlarımızın önemli bir parçasıdır."

İstanbul da 35 bin 117 bin konut dönüşüyor!

"Hedef, yeşil kalkınma devrimini en iyi şekilde değerlendirmek"

İstanbul'un 39 ilçesinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız devam ettiğini hatırlatan Bakan Kurum, 68 riskli alanda bulunan 35 bin binadaki 117 bin konutun güvenli bir şekilde afetlere dayanıklı, sağlıklı, enerji verimi olan iklim dostu konutlara dönüşüm olduğunu dile getirdi. 

Kurum, özellikle Fikirtepe'de senelerdir ortadan kalkmayan dönüşümün artık sorun olmadığını ve yüzlerce yeni yuvanın teslimlerini de yapıldığını vurguladı.

Kentsel dönüşümlerin aynı zamanda şehirleri iklim dostu, yeşile dönüştürme çalışması olarak da kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Kurum, "İnşallah 2053 yılında net sıfır emisyon hedefini yakalayacağız. Yakalamak için tüm sektörlerimizle bir koordinasyon içerisinde bunu yürüteceğiz. Bu koordinasyonun içinde belediyelerimiz bu işin önemli bir aktörüdür, parçasıdır, vatandaşımız keza aynı şekilde. Bundan 50-60 yıl geriye gittiğimizde ülkemiz 1950'lerdeki sanayileşme devrimini kaçırmış, teknolojik devrimi de kısmen kaçırmış. İnşallah yeşil kalkınma devrimini en iyi şekilde değerlendirecek ve bu noktada lider ülke olacaktır." şeklinde konuştu.

İstanbul'da kentsel dönüşüm harekatı!


Geri Dön