25 / 04 / 2024

İstanbul'da kiralık ve satılık konut fiyatları uçtu!

İstanbul'da kiralık ve satılık konut fiyatları uçtu!

İstanbul'da kiralık ev bulmak için bir konut tutmak için en az 4-5 bin TL bütçe ayrılması gerekiyor. Satılık evlerin fiyatları ise neredeyse anlık değişmeye başladı.



Hızla yükselen döviz kuru ve üst üste gelen zamlar İstanbul'da konut fiyatlarını uçurdu. Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; kentte iyi bir konut satın almak gittikçe zorlaştı, bazı ilçelerde hiç kiralık ev bulunamıyor. Bir sene önce 2 bin TL'ye kiraya verilen bir konutun fiyatı bu sene 4 bin TL'lere kadar yükseldi. Satılık konut fiyatları ise döviz kuruna göre anlık değişimler gösteriyor.

İstanbul da kiralık ve satılık konut fiyatları uçtu!

İLK DURAK ŞİŞLİ

İstanbul'un merkezinde kiralık konut arayanların ilk adreslerden biri Şişli oluyor. Son dönemde merkezde ama sakin bir semtte oturmak isteyen kişiler Şişli'nin Kurtuluş mahallesini yoğun şekilde tercih ediyor. Fakat geçtiğimiz sene ortalama bir evin kirası 2 bin TL'yken bu sene fiyatlar katlandı. 1+1, 50 metrekare olan evlerin kirası 4-5 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Emlakçılara bu evleri kimin tercih ettiği sorulduğunda, “2-3 kişilik öğrenci grupları bir daire tutup bir odasın da kendileri kira veriyor. Eskiden 2 öğrenci bir dairenin kirasını ödeyebiliyorken bu yıl 3-4 öğrenci bir araya gelip bir dairenin kirasını ancak ödeyebiliyor” cevabı alınıyor. 

İstanbul da kiralık ve satılık konut fiyatları uçtu!

Peki satılık ev bulunabiliyor mu? 

Mahallede kiralık konut bulmak ne kadar imkansızsa satılık konut bulmak da o kadar zorlaşmış durumda. 30 senelik binaların bodrum katında bulunan bir evin fiyatı 450-500 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. 2 odalı 50 metrekare büyüklüğündeki evleri alanlar ise genelde yatırım için bu tercihe yöneliyor. Emlakçılara göre bugün 500 bin TL olan bir konutun fiyatı yalnızca 1 senede neredeyse iki katına yükselecek.

İstanbul da kiralık ve satılık konut fiyatları uçtu!

EMLAKÇIDAN YANIT: İŞİNİZ ZOR

Kağıthane'de bulunan Çeliktepe mahallesinde faaliyette bulunan bir emlakçı, ev arıyoruz sorularını “Kiralık arıyorsan yok, satılık arıyorsan işin zor…” diyerek yanıtlıyor. Emlakçı sebebini ise şu şekilde anlatıyor: 

“Kiralık daireler artık bulunmuyor. Satılık arıyorsan sıraya girersin. Şu an satılık sadece bir daire var. Bodrum katı 2+1, 75 metrekare. Fiyatı da 650 bin lira.”

Çeliktepe’de birçok konutun kat mülkiyeti bulunmamasına karşın kat mülkiyeti varmış gibi fiyat verildiği görülüyor. 

Yine Kağıthaneye bağlı Çağlayan mahallesinde faaliyette bulunan bir emlakçı kiralık ev olmadığını söylüyor. Satılık olarak da 2 ev, olduğunu belirtiyor. Ancak bu evlerde hala kiracılar oturuyor. Senelerdir bu evde oturan kiracıları çıkartmak için çabalayan emlakçı şöyle konuşuyor: 

“Siz daireyi aldığınız zaman kiracıyı en geç 6 ay içerisinde çıkartırız. Zaten eski kiracı, 1500 lira kira ödüyor. İçerde kaldığı süre boyunca da 2 bin 500 lira kira isteriz. Vermek zorunda.”

İstanbul da kiralık ve satılık konut fiyatları uçtu!

YARIM SAATE 45 BİN LİRA ZAM

Bahçelievler’de ise ilanlarda ‘metrobüse yürüme mesafesi’ şeklinde belirtilen bir daire bulunuyor. Ancak daire metrobüse yürüme mesafesinde değil. Emlakçı bu bölgede kiralık evlerin 4-5 bin TL arasında olduğunu belirtiyor. Satılık bir ev de gösteren emlakçı, fiyatının 450 bin lira olduğunu dile getiriyor. Ancak ev sahibi pazarlık yapmayacağını, konutu 450 bin TL'den satacağını söylüyor. Yarım saat sonra emlakçıyı geri arayan ev sahibi, “495 bin liraya satacağım” diyor.

Yarım saatte neden 45 bin TL fiyat artırdığını ise “Yarım saat önce dolar 12 liraydı, şu an 13 lira oldu…” diyerek açıkladı.

İstanbul'daki ev kiralarına pandemi dopingi!

İstanbul'da konut kiraları yüzde 70 arttı!

İstanbul'da konut fiyatları Avrupa şehirlerine yaklaşacak! 

İstanbul'da Ekim ayında 26 bin konut satıldı!


Geri Dön