16 / 04 / 2024

İstanbulluların yüzde 95’i kiralardan şikayetçi!

İstanbulluların yüzde 95’i kiralardan şikayetçi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA)'ndan yapılan araştırmaya göre; İstanbul'da yaşayan vatandaşların yüzde 95'i yüksek kiralar nedeniyle şikayetçi. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), “Konut Sorunu Araştırması: İstanbul’da Mevcut Durum ve Öneriler Raporu’nu” paylaştı. BirGün'de yer alan habere göre; raporun sonuçlara göre, İstanbulluların yüzde 95’i kira fiyatlarının yüksek olduğunu düşünüyor. Kirada oturanların neredeyse yarısı pandeminin başından bu güne kiralarını ödeyemiyor ya da aksatıyor.

İstanbulluların yüzde 95’i kiralardan şikayetçi!

İBB verilerine göre Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü, Başakşehir, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Ataşehir, Sancaktepe ve Tuzla’da boş konut sayısının yüksek olduğu gözlemleniyor.İstanbul’daki boş konut sayısı Avrupa'daki diğer şehirlerle karşılaştırıldığında ortalamanın üstünde. Bu da aslında İstanbul’da konut olduğunu, fakat herkes için erişilebilir olmadığını gösteriyor. Araştırma dahilinde görüşülen kişilerin yüzde 95’i İstanbul’daki kira fiyatlarını yüksek bulduğunu düşünüyor.Kadıköy’de 3 bin TL’ye kirada kalan katılımcı, yaşanan kira artışını şu şekilde anlatıyor: 

“Bizim mahallede en düşük kira şu anda 5 bin 750 TL. Kasım 2020’de 3 bin TL’ye tutulan yer, Eylül 2021’de 5 bin 750 TL oldu.” Katılımcılara göre, İstanbul’da ev kiralarının artmasında en büyük problem ise ülkenin genel ekonomik durumu. Ayrıca araştırma dahilinde görüşülen kiracıların yüzde 71’i son kira artış döneminde kira ücreti konusunda ev sahipleriyle sorun yaşadığını dile getiriyor. 

İstanbul'da satılık ev aramaları yüzde 11.9 arttı!


Geri Dön