20 / 04 / 2024

İşte evde klimasız serinlemenin yolları!

İşte evde klimasız serinlemenin yolları!

Yazın klimasız yaşamak zor ama mevcut altyapıya aşırı yüklenilmesi sebebiyle yaşanan elektrik kesintilerini, soğuk algınlıklarını ve boyun, bel tutulmalarını en aza indirmek için evde klima çalıştırmadan da serinlemenin yollarını bulmak gerekli...



Doğal materyallerin serinlik sağladığı bir gerçek. Yün bile incecik bir dokuma olduğunda sentetik materyallere göre çok daha serinletici bir etki yapabiliyor. Döşemelik kumaş olarak doğal materyaller kullanmak, en azından kanepelerinizin üzerini keten örtülerle örtmek, oturduğunuzda serinlik hissi yaratacaktır. Yatak odanızda da kağıt türevli tencel, modal gibi serinletici etkisi olan kumaşlar ve verdiği pürüzsüz his sebebiyle ipek ya da pamuklu saten çarşaflar kullanmak serin bir uyku uyumanızı sağlayacaktır. Yatmadan iki saat önce derin dondurucuya birkaç poşet içinde yerleştireceğiniz yastığınız kesintisiz bir uykunun anahtarı olabilir. İncecik keten perdeler, jüt ya da hasır halılar da bu serinliğe önemli katkılar sağlar. Mermer ve granit gibi doğal taşlar, seramik gibi materyaller sıcağı uzun süre tutmayarak, evinizin serinlemesine katkı sağlayacaktır. Doğal materyallerle döşenmiş balkonunuzu yazın sık sık yıkayarak evinizin serinlemesini sağlayabilirsiniz. 


Tenteler ve storlar: Tenteler çok değişti, çok gelişti. Motorlu, kumandalı tenteler zaten en az 10 yıldır var ama son yıllarda görmeye başladığımız içinde kendinden spot ışıkları olan tente modelleri hem gündüz hem gece için çok kullanışlı seçenekler. Verandanızda pergola yoksa bu tentelerden yaptırıp yaz-kış istediğiniz zaman istediğiniz kadar güneşi içeri alabilirsiniz. Perdeye ilave olarak yaptırabileceğiniz storlar da evinizi güneşten ciddi şekilde koruyacak araçlar olarak sayılabilir. 


Bitkilerin gücü: Çok güneş alan pencerenizin önünde bir ağaç koyarsanız doğal panjur etkisi yaparak içeriye güneşi almaz ve böylece serinlik sağlar. Bu sorunu bu ekim ayında halledin. Birkaç yıl içinde hızlıca büyüyerek size gölge sağlayacak bir ağaç dikip birkaç sene sonra sağlayacağı gölge keyfini şimdiden yaşayın. Şimdi yapabileceğiniz şey ise pencerenizin önüne bir saksı yerleştirmek ve içinde sarmaşık bitkiler yetiştirmek. Sarmaşıklar, kendilerine sarılacak yer ve yol gösterdiğinizde hızla uzuyorlar. İnce sopalar ve sarmaşık sardırmak için tasarlanmış tellerle sarmaşıklarınızı güneş gelen yerlere yönlendirerek daha panjura ve perdeye gelmeden güneşi birinci elden kesmiş olursunuz. 


Güneşi yansıtan cam filmleri: Çok bilinmemesi ve bu yüzden de hiç hakkında konuşulmuyor olmasına rağmen cam filmleri, güneşi daha kaynağında engelleyen gerçek kurtarıcılar! Bilgisayar ve televizyon ekranlarındaki yansımaları, kanepelerin, yastıkların kumaşlarının solmasını engelleyen bu şeffaf cam filmleri hiç görünmüyor. Yansıtıcı bu filmleri en çok güneş alan pencerelere yapıştırarak yazın güneşin içeri girmesini engelleyebilirsiniz. Pencereleri sabahın erken saatlerinde ve gece açarak, diğer zamanlarda da perdeleri sıkı sıkı kapatarak ciddi bir serinleme sağlayabilirsiniz evinizde. Cereyan sağlayacak yönlerdeki pencereleri karşılıklı açarak ve vantilatörü de sıcak havanın dışarı çıkabileceği yönde yerleştirmek akıllıca olacaktır. Son zamanlarda çok güzel ve güvenli vantilatör modelleri görmeye başladım. Tavan vantilatörleri çok etkili olsa da istediğiniz yere götürebileceğiniz modeller de çok kullanışlı. 


Işık kaynakları: Ampullerin yaydığı sıcaklık da yadsınamayacak kadar önemli. Mümkünse bütün ampulleri yakmayarak biraz serinleme sağlayabilirsiniz. Yazlık evde kullanacağınız aydınlatma elemanlarını hasır ya da bambu gibi doğal kaplaması olanlardan seçerseniz aydınlatmalarınızın sıcaklık yaymasına bir nebze de olsa engel olabilirsiniz.


YENİLİK

Evde ve yolda güvenle...

Bebeğinizle birlikte güvenli, şık ve rahat bir yolculuk sunan Stokke araba koltuğu, 4.4 kilo ağırlığıyla dikkat çekiyor.


TREND

İskandinav tarzı

Açık renk ahşap ve yalın hatlı mobilyalar ve siyah-beyaz geometrik desenli tasarımlar... Siz de en azından aksesuvarlarla bu tarzı evinizde uygulayabilirsiniz.




Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön