16 / 04 / 2024

İsveç'te dans pistinin yıkımı protesto edildi!

İsveç'te dans pistinin yıkımı protesto edildi!

İsveç'in Växjö ilinde halk, dans pistinin yıkılmasını engellemek için protesto gösterisi düzenledi.



İsveç'in Växjö ilinde halk, dün bir parkta bulunan dans pistinin yıkılmasını engellemek için müzik eşliğinde protesto gösterisi düzenledi.


Ellerinde “Växjö'de dansı kurtar”, “Belediye uyan”, “Dans bir spordur”, “Özelleştirmecilere hayır” yazılı pankratlar taşıyan eylemciler, dans müziği eşliğinde dans ederek pistin yıkılmasını protesto etti.


Bundan birkaç yıl önce belediye yönetimi bir dizi tasarruf önlemleri aldı ve belediyeye ait bazı bina ve parkların satılmasını kararlaştırdı. Büyük bir dans pistinin yer aldığı Folkets Park (Halk Parkı) özel sektöre satıldı. Parkı satın alan firma, parkta bulunan dans pistini yıkmayı ve yerine 200 konut inşa etmeyi kararlaştırdı.


Halk, uzun yıllar önce kurulan dans pistinin yıkılması girişimine tepki gösterdi ve bunu engellemek için sosyal medyada kampanya başlattı. Pistin kurtarılması için toplanan 500 imza belediye yöneticilerine teslim edildi.


Parkın yeni sahibi Wilhem Burman, halkın tepkisini anlayışla karşıladığını ancak ekonomik nedenlerle dans pistini kapatmak zorunda kaldıklarını öne sürdü. Dans pistini de 1 krona satışa çıkarttı. İsteyenin dans pistini satın alabileceğini ve başka bir yere monte edebileceğini söyledi.


Halk, belediye yönetiminden sattığı Halk Parkı’nın kamulaştırmasını ve dans pistinin yıkılmasını önlemesini istedi. Belediyenin sessiz kalması üzerine de dün danslı bir protesto gösterisi düzenledi.  


Gösteriye katılanlardan İren Nilsson, belediyenin dans pistini satın alarak başka bir yere taşıması taleplerini karşılamamasına “Aklıma geldiğinde ağlamaya başlıyorum. Güney İsveç'in en iyi dans pisti yıkılacak. Dans edebilmek için yüzlerce kilometre yol katetmek zorunda kalacağız” diyerek tepki gösterdi.


Nilsson, daha önce anne ve babasının, şimdi de kendisi ve çocuklarının dans pistinde dans ettiklerini, dansın kuşaklardan kuşağa miras kaldığı gibi insanların dans ederek fiziki antrenmanlarını gerçekleştirdiğini söyledikten sonra şunları kaydetti:

“Dans etmek vücut ve ruh sağlığı için tedavidir. Biz belediyenin dans pistini muhafaza ederek ekonomik olarak kârlı çıkacağını anlamasını istiyoruz. Futbol ve hokeye çok yatırım yapılıyor, bizim sporumuza da yatırım yapabilirler.”




Evrensel


Geri Dön