25 / 04 / 2024

İvazsız intikal nedir?

İvazsız intikal nedir?

7338 kanun numaralı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununa göre ivazıs intikal ne ifade ediyor? Merak ediyorsanız, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz. İvazsız intikal nedir, yanıtı...



İvazsız intikal nedir?

İvaz, kelime anlamı olarak "karşılık" anlamına geliyor. Bir diğer ifade ile ivaz sözcüğü "bedel" anlamında kullanılıyor. İvazsız intikal ise, hibe yoliyle veya her hangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları ifade ediyor.


Veraset ve İntikal Kanununa göre şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer bir şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor.


İvazsız intikal örneği

Eşinizin size bir gayrimenkul aldığını farz edelim. Ödemenin eşiniz tarafından yapılması halinde ivazsız bir intikal söz konusu oluyor. Ve bu intikal, veraset ve intikal vergisine tabi oluyor.


7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu kapsamında "İvazsız intikal nedir?" sorusunun yanıtı şu şekilde açıklanmıştır;


“İvazsız intikal” tabiri; hibe yolu ile veya her hangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları (Maddi ve manevi bir zarar mukabili verilen tazminatlar ivazsız sayılmaz.) ifade ediyor.


İvazlı intikal

İvazlı İntikaller, veraset ve intikal vergisinin konusu dahiline girmiyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön